Velence: reflektorfényben a hullámok energiája

Eddig ha Velence és a tenger kapcsolatáról hallottunk, többnyire a Lagunák Városát féltők szólaltak meg, akik szerint az emelkedő tengerszint előbb-utóbb elpusztítja az emberi kultúra eme élő emlékművét.

Most azonban az egykor híres kereskedő és hajós város, amely évszázadokon át az egyik legerősebb hatalom volt a mediterrán térségben, a maga hasznára próbálja fordítani e veszélyforrást, a hullám energiájának megzabolázásával.

Két évvel ezelőtt döntött úgy a velencei energiaügynökség, amelynek olasz neve, Agire, annyit jelent: cselekedni, hogy kísérletbe kezd a tengerből származó tiszta energia felhasználásának lehetőségeiről. A „Hullámok energiája” nevű projekt során két különböző villamos energiát termelő erőmű-prototípust, a Wem-et és a Giantet helyeztek el a nyílt tengeren. Egy harmadik berendezést is vízre bocsátottak, még pedig magában a lagunában, a Giudecca-csatornában. Mindhárom áramfejlesztőre folyamatos ellenőrző modulokat szereltek fel. Az Agire április 16-án szervez egy tanácskozást Velencében az eddigi eredmények bemutatására. A találkozón jelen lesz egy több cég képviselőiből álló francia küldöttség, amely akár kész lenne beszállni a tiszta energiatermelés eme újszerű rendszerébe, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.