Verespataki demonstráció

A nemzetközi Reclaim the Fields (Földkelte Mozgalom) tábora a romániai Verespatakon/Rosia Montana-ban gyűlt össze – hogy fellépjen az új román kisajátítási törvénnyel szemben.

Szeptember 24-én 15:00 órakor a Reclaim the Fields tábor nemzetközi résztvevői a helyi Alburnus Maior szervezettel együtt tartottak egy vidám utcai felvonulást a település főterén. Helyi és nemzetközi emberek ellenzik Európa legnagyobb nyíltszíni aranybánya tervezetét – valamint azt az új terület-kisajátítási törvénytervezetet – melyet jelenleg is tárgyal a román parlament. A törvény szabad kezet adna a magánkézben lévő bányásztársaságoknak – a román állam- és jogrendszer helyett – hogy erővel kisajátíthassák helyi lakosok birtokait – mely az emberi jogok egyértelmű megsértése.

 
A szamba-táncos együttes – melyet néhány száz ember követve haladt végig a településen élő-zene kísérettel – melyet magcsere börze és a világ más tájain történő hasonló küzdelmekről szóló beszédek követtek.  Az aranybánya – melyet a Rosia Montana Gold Corporation tervez felállítani lerombolná Verespatak/Rosia Montana teljes települését egyben majd kétes kimenetelű cián-mosásos technológiával – mely romániai (és más országokban található – mint pl. Magyarország) folyókat veszélyeztet bármiféle baleset vagy hiba esetén. (A Rosia Montana Gold Corporation 19.31 %-ban román állami tulajdonban van – a maradék részvények a Gabriel Resources, a Newmont és a Barrick Gold vállalatok tulajdonában vannak.) A helyi ellenállás az aranykitermelési folyamattal már rögtön 2000-ben kinyilvánult – amint a kanadai Gabriel Resources vállalat bejelentette ezen szándékát. A tervezettel szembeni ellenállás azóta elterjedt egész Románia területén.

 

10 év sikeres ellenállás 
során az Alburnus Maior nevű szervezet a verespataki kampányán keresztül aktivisták ezreit mozgósította – mellyel eddig a tervezett bánya beindítását sikeresen megakadályozta.”Ez egy csodálatos nap számomra és a verespataki közösség számára – mert 22 országból vannak jelen – hogy támogassanak minket és együtt egy különleges és egyedi eseményt hoztunk létre itt Romániában. Mi egy nemzetközi nagy család vagyunk Horvátországtól Kanadáig és Szingapúrtól Brazíliáig – akik együtt harcolunk – hogy megállítsuk a rombolást és a kapitalizmust. Ma itt Verespatakon emberek hasonló történeteikkel megmutatták erejüket. Erősebbek vagyunk és győzni fogunk!” – jelentette ki Eugen David – az Alburnus Maior szervezet elnöke. A Reclaim the Fields / Földkelte Mozgalom tábor erősen elkötelezett – hogy támogassa a verespataki lakosok küzdelmét és ígéretét fejezte ki – hogy további lépéseket tegyen a közeljövőben.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.