A Vértesi Erőmű mind a négy blokkja az év végére alkalmas lesz bioenergia termelésre, miután a végéhez közeledik a mintegy 4 milliárd forint ráfordítással megvalósult zöldprogram - mondta el Szegedi Tibor, a Vértesi Erőmű Zrt. gazdasági igazgatója az MTI-nek.

Vértesi Erőmű: az év végére mindegyik blokk zölddé válik

A Vértesi Erőmű mind a négy blokkja az év végére alkalmas lesz bioenergia termelésre, miután a végéhez közeledik a mintegy 4 milliárd forint ráfordítással megvalósult zöldprogram – mondta el Szegedi Tibor, a Vértesi Erőmű Zrt. gazdasági igazgatója az MTI-nek.

A blokkok “zöldfejlesztése” mellett, a társaság ebben az évben mintegy 200 millió forint költséggel logisztikai beruházást is végzett. A négy blokk közül kettő fluidágyas, azaz a szén mellett lehetséges mezőgazdasági melléktermékekkel is tüzelni, a másik két kazán pedig szalmatüzelésre is alkalmassá vált, illetve válik. A kettes blokk fluidágyas átalakítása mintegy 1,3 milliárd forint beruházással nemrégiben fejeződött be, míg a negyedik blokk biotechnológiai fejlesztése az év végéig történik meg – mondta Szegedi Tibor.

A Magyarországon az egyetlen működő mélyművelésű bányájával rendelkező Vértesi Erőmű a zöldenergia termeléssel biztosítja a csökkenő széndioxid kvóta ellenére a termelés szinten tartását. A társaság 2.100 foglalkoztatottja közül 1.400 a bányász.

A gazdasági igazgató elmondta azt is, hogy az idén az üzleti terv 450 millió forint adózott nyereséggel számol. A tavalyi évet a társaság 3,3 milliárd forint veszteséggel zárta, mert négy milliárd forint céltartalékot képzett a hosszú távú környezetvédelmi kötelezettségekre, valamint a dolgozók nyugdíjazására. A céltartalék képzése nélkül a társaság nyereséges lett volna.

Az MVM korábban közölte, hogy a májusi éves rendes közgyűlésén a tulajdonosok jóváhagyták a Vértesi Erőmű Zrt. eladást előkészítő adásvételi szerződés tervezetét, amit a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consultinggal kötnek meg. A 10 milliárd forint jegyzett tőkéjű Vértesi Erőmű 96,6 százalékban a Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdona.

Ajánlott tartalom

Választhatnak a napelemesek, kinek adják el az áramot

Az új bruttó elszámolási rendszerben lehetőség lesz piaci kereskedőknek is eladni a napelemekkel megtermelt energiát.