Veszélyben a jegesmedvék

Az északi-sarkvidéki jégfelület folyamatos csökkenésének megállításáért fogott össze a Coca-Cola és a WWF. Szeretnék felhívni a figyelmet a jegesmedvék élőhelyét és az egész világot is fenyegető klímaváltozás veszélyeire, ezért elindították az Arctic Home programot.

A Coca-Cola európai szinten 2013-ban és az azt követő 2 évben 1-1 millió euró értékben támogatja a WWF munkáját. A magyar kampányhoz bárki csatlakozhat a www.arctichome.hu oldalon.

A sarkvidék
A bolygónk hűtőjeként is emlegetett Északi-sarkvidék a jegesmedvék természetes élőhelye, azonban ezt a területet egyre intenzívebben érinti a klímaváltozás. A sarkvidék az átlagnál sokkal gyorsabban melegszik, aminek következtében néhány évtizeden belül nyaranta teljesen eltűnhet a jégtakaró.

A jegesmedvék
Az akár 650 kilogrammosra és 3 méteresre is megnövő jegesmedvékből napjainkban csupán 20-25.000 példány él vadon. A bocsaik fejlődéséhez szükséges táplálékhoz csak a jég felületén jutnak hozzá. A megfogyatkozó terület veszélyezteti a jegesmedvék jövőjét, mivel a nyári jégfelszín, ahol barangolnak, vadásznak és szaporodnak, az előrejelzések szerint 20-30 éven belül már teljesen eltűnhet. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület tagja hozzátette: „Tavaly nyáron egy jegesmedvemama a kölykével 9 napig úszott, hogy végre a táplálékszerzést jelentő jégtáblára találjon. Pár éven belül eltűnhet az északi-sarki jégtakaró a nyár végére, ami végzetessé válhat ezen csodálatos állatok számára. Ne hagyjuk, hogy az a sors várjon rájuk, mint a 3 méteres moa madárra, a tazmán és a kaszpi tigrisre, vagy a quaggára – és már csak a mesékből  vagy videókból tudunk jegesmedvéket felidézni unokáinknak. Időt kell nyernünk számukra, amíg vissza tudjuk fordítani a felmelegedésért felelős folyamatokat, és le tudjuk állítani az ebédjükhöz nélkülözhetetlen jég olvadását.”

Nem csak a jegesmedvéket érinti
Német kutatók megállapították, hogy összefüggés figyelhető meg az Északi-sarkvidék nyári jégtakarója és például Európa téli időjárása között. Ugyanis minél kevesebb a jég nyáron a sarkvidéken, annál valószínűbb, hogy Európában havas tél lesz. Tehát a mi időjárásunkra is kihatással van a sarkvidéki jégfelület csökkenése.

Az összefogás
Ennek megelőzésére fogott össze a WWF és a Coca-Cola, és indították útjára az Arctic Home kampányt. Ebben a WWF törekvéseit a Coca-Cola kommunikációs erejével és erőforrásaival támogatja. Közös céljuk a sarki jégtakaró megőrzése, egyedülálló élővilágának megóvása, és a figyelem felhívása a klímaváltozás veszélyeire, hiszen a globális problémákat csak közösen, összefogással lehet megoldani. Ez az első olyan kampány, amelyben ennyi ország Coca-Cola vállalata és WWF szervezete fogott össze azért, hogy egy mindenki számára fontos ügyre hívják fel a figyelmet, és adományt gyűjtsenek. Az Arctic Home programot idén 16 európai országban indítják útjára, többek között Magyarországon is, és folytatják majd további két éven keresztül. A Coca-Cola európai szinten 2013-ban és az azt követő két évben is 1-1 millió euró értékben támogatja a WWF munkáját, és a márka kedvelőit is felkéri, hogy járuljanak hozzá adományaikkal a kampány sikeréhez. Az adományozás részleteiről az érdeklődők a www.arctichome.hu oldalon kaphatnak felvilágosítást.

A mostani program is része a Coca-Cola és a WWF 2007-ben kialakított globális partnerségének, amelynek célja a vízvédelem, a fenntartható mezőgazdaság és a vállalat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése. Közösen lépnek fel az édesvízkészletek megóvásáért és törekednek a gazdaságosabb vízhasználatra a Coca-Cola gyáraiban. Ezenkívül számos olyan magyarországi természetvédelmi projektben is együttműködnek, mint a Duna-védelmi program, a Mohács melletti Szabadság-sziget rehabilitációja és a Föld órája kampány.

Mire fordítják az összegyűlt adományokat?
Ahhoz, hogy megóvhassák a jegesmedve populációt, először jobban meg kell ismerni őket, de a sarkvidék nehéz terepe miatt a kutatás nehézkes és költséges. Így a befolyó összeg egy részét a kutatáshoz szükséges költségvetés kipótlására fogják felhasználni. Eközben, ahogy a jég zsugorodik, a jegesmedvék arra kényszerülnek, hogy egyre többet vadásszanak a szárazföldön. A sarkvidéki településekről is egyre több bejelentés érkezik a lakott területen élelem után kutató  jegesmedvékről. Ez veszélyt jelent mind a települések lakóira, mind pedig a jegesmedvékre. A befolyó összeg egy részét a WWF a békésebb együttélés lehetőségeinek kutatására fogja fordítani.  A WWF szeretné felhívni az érdekképviseleti szervek figyelmét is a problémára. Az összegyűlt adományok ebben is segítségre lesznek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.