Victor Ponta: Románia öt-tíz éven belül energetikailag függetlenné válik

Victor Ponta miniszterelnök szerint Románia öt-tíz éven belül energetikai szempontból függetlenné válik – írta hétfői számában a Krónika című erdélyi napilap a politikus egy hétvégi nyilatkozatát idézve.

A román kormányfő az OMV-csoporthoz tartozó Petrom egyik fekete-tengeri szondájának meglátogatása után Konstancán beszélt az ország energetikai kilátásairól. Ponta úgy vélekedett: a Fekete-tenger kontinentális talapzatából kitermelt kőolaj és földgáz az elkövetkező években teljes mértékben képes lesz fedezni a romániai ipar és a lakosság szükségleteit. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a Petrom a közeljövőben több mint háromszázmillió eurót fektet be új szondák építésébe. Hozzátette: az energetikai függetlenség feltétele az, hogy Románia a térség legnagyobb energiahordozó-kitermelőjévé váljék, ami szerinte nem lehetetlen.

„Idén remélhetőleg felavathatjuk a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket, így exportálni is képesek leszünk majd, és öt-tíz éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik. Május 22-én az Európai Tanács az energetikai kérdéseknek szentelt ülést tart, mivel egész Európa küzd a versenyképességi és az energiafüggőségi problémákkal. Románia privilegizált helyzetben van a többi országhoz képest, úgy tűnik, júniusban bejelenthetjük a Nabucco-projekt aláírásáról szóló jó hírt” – idézte Victor Ponta román miniszterelnököt a Krónika. A Petrom és az ExxonMobil 2012 februárban jelentették be, hogy jelentős földgáztartalékot fedeztek fel a Fekete-tengeren végzett közös kutatásaik során. Az ország energetikai függetlenségére hivatkozva Victor Ponta miniszterelnök a palagáz-kitermeléssel kapcsolatos korábbi elutasító álláspontját is megváltoztatta. A román környezetvédelmi minisztérium április végén palagáz-feltárási engedélyt adott egy külföldi beruházónak a Fekete-tenger melletti Dobrudzsa térségében.

Ajánlott tartalom

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.