Világszerte szélsőséges aszályok várhatók a következő 30 évben

A világ nagy részét szélsőséges aszályok sújthatják a következő három évtizedben, hacsak nem sikerül érdemben mérsékelni az üvegházgáz-kibocsátást – derül ki egy tudományos kutatásból.

“A következő évtizedekben kiterjedt aszályok lehetőségével kell szembenéznünk, jóllehet ezt még nem ismerte fel teljes körűen sem a közvélemény, sem a klímatudományi kutatóközösség … Ha a tanulmány előrejelzései csak közelítőleg is megvalósulnak, a társadalmi következmények világszerte hatalmasak lesznek” – fogalmazott Aiguo Dai, az amerikai Országos Légkörkutató Központ (NCAR) kutatója, a vizsgálat vezetője.
A Wiley Interdisciplinary Reviews című sorozat klímaváltozással foglalkozó kiadványában megjelent tanulmány szerint Délkelet-Ázsia, Ausztrália, az Egyesült Államok, Dél-Európa, Afrika, Latin-Amerika és a Közel-Kelet jelentős részét súlyos aszályok sújthatják a következő évtizedekben. A Földközi-tenger partján fekvő régióknak “szinte példa nélküli” aszályokra kell felkészülniük.

“A szélsőséges aszályok jelentős kihatással lehetnek a mezőgazdaságra, a vízkészletekre, a turizmusra, az ökoszisztémákra és az alapvető emberi jóllétre” – olvasható a cikkben, mely szerint az aszályok egyedül az Egyesült Államokban 6-8 milliárd dolláros károkat okoznak éves átlagban, Afrikában pedig több mint félmillió ember esett áldozatul a szárazsághoz köthető katasztrófáknak az 1980-as években.
Míg a Föld jelentős részét várhatóan hosszan tartó aszályok fogják sújtani, addig egyes északabbra fekvő, ritkábban lakott területek – így például Észak-Európa, Oroszország, Kanada, Alaszka és India egyes területei – nedvesebbé válhatnak a következő időszakban.
Az előrejelzések beigazolódása nagyban függ az üvegházgázok kibocsátásának, valamint a természetes klimatikus folyamatoknak, például az El Nino-jelenségnek az alakulásától.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.