Világváltás 2012

Szeptember 22-én rendezte meg a Budapest Klub Alapítvány, Világváltás 2012 elnevezésű konferenciáját a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A rendezvény keretében mutatták be a közönségnek László Ervin professzor legújabb könyvét, melynek címe Új világkép.
László Ervin tagja volt a Római Klubnak, a Nemzetközi Tudományos Akadémiának (International Academy of Science) és a Művészeti és Tudományos Világakadémiának (World Academy of Arts and Science) is. A neves filozófus alapította a Budapest Klubot – mely a globális válság problémáinak megoldásán munkálkodik és célja a sürgető és időszerű változások elősegítése.

Kedden este közzétették a Világváltás 2012 Kiáltványt is.
„…Mivel a globális gazdasági válság, a világméretű klímaváltozás; a jelenleg folyó háborúk; a terrorizmus és a nukleáris katasztrófapolitika, a meg nem újuló energiaforrások kimerülése; a növekvő vízhiány; a Föld népességének körülbelül évi 80 milliós növekedése; a terjedő szegénység, hajléktalanság és éhezés, a szegények és a gazdagok közötti távolság növekedése a nemzeteken belül és nemzetek között és az egyéb ezekkel összefüggő makrotendenciák egyértelműen bizonyítják, hogy világunk mai állapota nem fenntartható, és az emberiség nagy sebességgel rohan a jelenleg még működőképes társadalmi és ökológiai rendszerek összeomlása felé…”

A kiáltványban helyet kapott a globális felmelegedés problémája is. Az eredeti elképzelések szerint a 2100-ra mindössze 3°C-kal emelkedhet, majd 2050-re módosult az időpont, most pedig már ott tartunk, hogy míg a felmelegedés teljes mértéke 3°C-ról 6°C-ra nőtt, az emelkedés akár egy évtizeden belül is bekövetkezhet. Mindemellett a kiáltvány felhívja mindannyink figyelmét a legsürgetőbb tennivalókra és olvashatunk a kivezető útról is, mely egy újfajta gondolkodást és új eszközök létrejöttét sietteti.


 
„A Budapest Klub új jelentése, a WORLDSHIFT 2012: The Chance to Change, The Club of Budapest’s Handbook of Timely Transformation [VILÁGMÉRETŰ VÁLTOZÁS 2012: Esély a változásra, a Budapest Klub kézikönyve az időszerű átalakulásról].
Az Új világkép című könyv – melyhez Mihail Gorbacsov és Deepak Chopra írtak előszót-,  optimista, szórakoztató és irányadó, feltárja azon eszközöket, melyek az átfogó, holisztikus gondolkodás alkalmazásával hozzásegíti bolygónkat ahhoz, hogy valóban zöldebbé és biztonságosabbá váljon.

További információ: www.clubofbudapest.org és www.nyitottkonyv.hu

Ajánlott tartalom

Magyar megoldás segíthetne Afrika vízellátásán

Van példa, van megoldás, van technológia, most már csak a pénzt kellene előteremteni arra, hogy a következő negyed évszázadban Afrika legnagyobb részén a szennyvízkezelés problémája megoldódjon - jelentette ki Áder János Balin, a tizedik Víz Világfórum egyik szekcióülésén elmondott beszédében.