Virágzik a világ legbüdösebb virága

Virágozni kezdett a világ legnagyobb és egyben legbüdösebb virágjának számító titángyökér (Amorphophallus titanum) a csehországi Liberec botanikus kertben.

A növénycsoda bimbója jelenleg 140 centiméter magas és folyamatosan növekszik. Várhatóan egy héten belül szirmot bont – mondta el a CTK hírügynökségnek Blanka Nouzakova, az észak-csehországi botanikus kert munkatársa. A gigantikus virág átmérője a két métert is elérheti. A Nyugat-Szumátra vidékéről származó növény a vadonban mára a kihalás szélére került. A titángyökér nagyon ritkán virágzik, ezért minden alkalommal hatalmas szenzációként ünneplik a botanikus kertekben. Az elmúlt években Európában a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertben, a németországi Bonn városában és a belgiumi Meise-ban virágzott. Ez az első alkalom, hogy a cseh botanikusokat is megörvendezteti a ritka élménnyel. A libereci példány egy Németországból kapott magból fejlődött ki. A kinyílt virág rövid életű, mindössze három napig lehet csodálni. Virágzásakor a növény erős dögszagot áraszt, hogy ezzel csábítsa magához az éjszakai dögevő rovarokat, amelyek a beporzás munkáját végzik. Az 1895-ben megnyílt Liberec kert Csehország legrégebbi, a nagyközönség előtt is nyitva álló botanikus kertje.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.