Visszaesőben a cápauszony hongkongi importja

Csaknem 30 százalékkal visszaesett a cápauszony importja Hongkongban azóta, hogy kampánnyal győzködik a légi- és hajótársaságokat: ne szállítsák a Kína-szerte fogyasztott terméket.

A zöld szervezetek tavaly kezdett kampányának köszönhetően egyes légitársaságok, köztük például az ausztrál Qantas és az új-zélandi Air New Zealand teljes tilalmat rendelt el a cápauszony szállítására, a közel-keleti Emirates szintén nemrégiben jelentette be, hogy gépein nem szállít cápauszonyt. A hongkongi Cathay Pacific a forrástól tette függővé, hogy elviszi-e az árut vagy sem. Úgy tudni, két nagy hajótársaság is csatlakozott a nemet mondókhoz. A kampány eredményeként körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az import, az iparág nehéz időket él, mintegy 60 zöld szervezet miatt az indiai, valamint az afrikai és latin-amerikai tengerparti országok halászainak egy része jövedelem nélkül marad – hangoztatta Ricky Leung Lak-li, a tengeri termékek hongkongi érdekvédelmi szövetségének elnöke. Megjegyezte, hogy csupán néhány cápa védett, miközben több mint 400 fajtájuk ismert.

A szakember a hongkongi South China Morning Post című lapnak a szarvasmarhák levágást hozta fel példának, s feltette a kérdést, hogy vajon a környezetvédőknek vajon mindegyike vegetáriánus-e. A cápavédők ezzel szemben elégedetten nyugtázták tevékenységük eredményét.

A környezetvédők szerint Hongkong a cápauszony kereskedelemi központja, és mint ilyennek, felelőssége van a cápaállomány veszélyeztetésében. Hivatalos adatok szerint a város tavaly 1,62 tonna cápauszonyt importált, ami a világon forgalmazott mennyiségnek majdnem a fele.

A szakemberek szerint a romló gazdasági helyzet, valamint a pazarlás, a hivalkodó életmód, a luxus ellen meghirdetett pekingi hadjárat ugyancsak fékezi a keresletet.

Kínai kormányzati részről tavaly nyáron elhangzott, hogy három éven belül megtiltanák a cápauszony felszolgálását állami vezetőknek hivatalos rendezvényeken. Sokan akkor úgy vélték, ez az első lépés a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton. A világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára a kedvelt levesfélét, egyes szállodák már Kínában is levették az étlapjukról.

A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták a kihalás szélére.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.