Visszavonták a szélerőművek létesítésére kiírt pályázatot

A Magyar Energia Hivatal visszavonta a szélerőművi kapacitás létesítésére kiírt pályázatát – közölte a MEH az MTI-vel csütörtökön.

A tendert a hivatal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletére hivatkozva vonta vissza, amely módosította a szélerőművi kapacitás értékesítésének feltételeit.
A pályázat követelményeit tartalmazó miniszteri rendeletet tavaly június 30-án adták ki. A rendelet alapján a MEH a múlt év augusztusának végén tette közzé a hirdetményt a szélerőművi kapacitás-értékesítési jogosultságra vonatkozó pályázati kiírást.

A szóban forgó rendeletet és pályázati kiírást a kormány és a nemzeti fejlesztési miniszter megvizsgálta, majd módosította. A módosítás érinti az eredeti jogszabályban megfogalmazott célt és a pályázat bírálati szempontjait, valamint az eredménytelenség megállapításának szempontjait. Ezért a MEH csütörtökön visszavonta a korábban közzétett pályázati kiírást.
A hivatal közleménye ugyanakkor leszögezi, hogy a MEH továbbra is kiemelten kezeli a szélenergia belföldi hasznosításának ügyét.
A Magyar Szélenergia Társaság arra hívja fel a figyelmet, hogy a most visszavont szélerőmű tenderben meghirdetett további 410 megawatt kapacitás 2-3 éven belüli kiépítése azt jelentette volna, hogy közel 200 milliárd forint beruházás valósul meg Magyarországon.

Az MSZT idézi a Magyar Energia Hivatal által közzétett „Az átvételi kötelezettség keretében megvalósult villamosenergia–értékesítés főbb mutatói 2009. évben” című publikációt, az ez alapján elvégzett kalkuláció azt mutatja, hogy a magyarországi szélerőművek üzemeltetése 0,09 forint megterhelést jelent az áramfogyasztóknak kilowattóránként – húzzák alá. Hozzáteszik: a szélerőművek által megtermelt 300 millió kilowattórányi tiszta, környezetbarát energia ezzel szemben közel 210 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás elkerülésével járt tavaly.
Az MSZT közleményében rámutat: a beruházások megvalósulása  további 0,23 forint terhet jelentett volna kilowattóránként az áram a végfelhasználói árában, ugyanakkor évi 630 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezné. Megjegyzik: az emissziócsökkentés önmagában év több milliárd forint bevételt hoz a nemzetgazdaságnak.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.