Vízerőművek: Az egyik legkülönlegesebb

A víz erejét, ilyen-olyan formában, már évezredek óta használja az emberiség. Talán ez a legelterjedtebb megújuló energiaforrás. Három részes cikk sorozatunkban három vízerőművet vizsgálunk meg közelebbről. Ebben a részben Taum Sauk-ot mutatjuk be, amely a Föld egyik legkülönlegesebb vízerőműve.

A St Louis-tól 140 kilométerre, délre, Lesterville (Missouri) közelében található erőművet arra az esetre építették, hogy – ha a napközbeni kiugróan magas energia fogyasztás meghaladná a térség erőműveinek kapacitását – besegítsen az áramellátásba.

Hidroelektrikus erőmű
Megszoktuk, és ez is a logikus, hogy a vízi erőművek folyókon helyezkednek el. Ez az erőmű azonban közelről sem ilyen. A legközelebbi folyó is 80 kilométerre található (a Missisipi). És hogy még elgondolkodtatóbb legyen a működése, víztározója egy hegy tetején helyezkedik el, amelynek alakja egy hatalmas babszemre (egyesek szerint inkább vesére, vagy bizonyos szögől nézve egy szívre) emlékeztet.

Elhelyezkedésére választ ad a működése, ugyanis Taum Sauk a hirdoelektromos erőművek egyik típusa. Mikor plusz áramra van szükség, akkor a vizet a közeli Proffit-hegy tetejéről egy 2,1 kilométer hosszú alagúton keresztül átáramoltatják a 240 méterrel alacsonyabban elhelyezkedő turbinákhoz, és beindul az energiatermelés. A megfelelő mennyiség után a vizet, – általában éjszaka, mikor több a fölös energia, – visszaszivattyúzzák a tárolóba, ami így, tulajdonképpen egy hatalmas elemként funkcionál. Bár számos helyen találunk hasonló tárolókat a világon, ez az egyetlen, amelyben a víz visszatöltése nem természetes úton, hanem egy szivattyúrendszer segítségével történik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.