VM: az idén 2 milliárd forint a védett területek kisajátítására

A Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) 100 ezer hektár védett és védelemre tervezett terület állami tulajdonba vételét kell elvégeznie legkésőbb 2015 végéig, az idén 2 milliárd forint áll rendelkezésére erre a célra – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

A VM idei büdzséjében rendelkezésre álló 2 milliárd forint főként a “zsebszerződéssel” érintett területek kisajátítására fordítható. A jövő évi költségvetés tervezésekor a tárca javaslatot tesz arra, hogy az állam az arra jogosultak pénzbeli kártalanítására különítse el a szükséges összeget. Annak ellenére, hogy a vonatkozó törvény értelmében minden évben biztosítani kell a szükséges forrást a költségvetésben, a területek állami tulajdonba vételére és a jogosultak kártalanítására, az előző kormányok 2004-től ezt nem tették meg – jegyezte meg a közlemény.

A tárca által biztosított 2 milliárd forint mellé az idén a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is átcsoportosított további 450 millió forintot az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén található, feltehetőleg zsebszerződéssel érintett, védett természeti területek állami tulajdonba vételére. A védettségi szint helyreállításáért felelős 10 nemzeti park igazgatósága még az idén mintegy 3000 hektár védett természeti területet tud majd állami tulajdonba venni, biztosítva a jogosultak egyidejű teljes pénzbeli kártalanítását – ismerteti a szaktárca közleménye.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.