VM: megszűnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása

Alapos szakmai előkészítő munka után 2013. december 31-én megjelentek a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvízre vonatkozó új végrehajtási szabályok, amelyeknek köszönhetően megszűnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy 2013 tavaszán megszűnt az energetikai célra kitermelt termálvíz általános visszatáplálási kötelezettsége, a frissen megjelent jogszabályok pedig rendezik annak gyakorlati végrehajtását.

A módosítások célja, hogy a termálvíz felhasználókat a hasznosítás során indokolatlan teher ne sújtsa, ugyanakkor a környezetvédelmi szempontok is maradéktalanul érvényesüljenek.

A szabályozás ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kitermelt termálvíz kibocsátásakor a gazdálkodók környezetet kímélő, ugyanakkor annak természetes, biológiai folyamatait a társadalom és a környezet számára egyaránt előnyösen felhasználó szennyvíz- és használtvíz kezelési technológiákat alkalmazzanak – olvasható a közleményben.

Az új feltételekkel lehetővé vált a kibocsátott termálvíz többcélú tározótavas természetközeli – létesített vizes élőhelyeken megvalósuló – tisztítása és kezelése. Ez a környezetkímélő módszer nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kibocsátó meg tudjon felelni a használt víz szennyezőanyag kibocsátására vonatkozó követelményeknek.

Fontos előrelépés, hogy a jövőben a kitermelt termálvízben az új szabályok szerint lehetőség nyílik intenzív medencés haltenyésztésre, így a felszínre hozott termálvíz többszörösen is hasznosulhat.

A felhasználók, kertészetek érdekében aVM felülvizsgálta a vízkészletjárulék és a bányajáradák számításának módszerét, a kibocsátási határértékek indokoltságát, a fajlagos bírságtételek összegét.

Az új szabályozás – a VM zöldség-gyümölcs ágazati stratégiájával összhangban – megteremti a termálvíz felhasználóknak a kiszámítható, hosszútávon tervezhető gazdálkodás lehetőségét, biztosítva ezzel a magyar mezőgazdaságnak a feltételeket a jó minőségű, friss zöldség árualap megtermeléséhez, az üvegházas kertészetből élő családok ezreinek pedig a biztonságos megélhetést – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.