Vulkánkitörés – Tovább csökkent a hamufelhő sűrűsége Magyarország felett

Tovább csökkent a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő koncentrációja Magyarország felett, a műholdképeken már nem látható, de ez nem jelenti azt, hogy nincs a térségben – mondta Bozó János , az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton este az MTI érdeklődésére.

Nagy mennyiségű hamufelhő valószínűleg nincs már Magyarország felett, mivel a naplemente szokásos színű volt – tette hozzá a szakember. Bozó János elmondta: a légkör szennyezettsége kicsi, a talaj közelében egyáltalán nem emelkedett meg.

Az előrejelzések szerint 6 ezer méter alatt vasárnap még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben.
Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti.
A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok – így például Bosznia, Szerbia, Montenegró – zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.
Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.