Vulkánkitörés – Tovább csökkent a hamufelhő sűrűsége Magyarország felett

Tovább csökkent a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő koncentrációja Magyarország felett, a műholdképeken már nem látható, de ez nem jelenti azt, hogy nincs a térségben – mondta Bozó János , az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton este az MTI érdeklődésére.

Nagy mennyiségű hamufelhő valószínűleg nincs már Magyarország felett, mivel a naplemente szokásos színű volt – tette hozzá a szakember. Bozó János elmondta: a légkör szennyezettsége kicsi, a talaj közelében egyáltalán nem emelkedett meg.

Az előrejelzések szerint 6 ezer méter alatt vasárnap még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben.
Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti.
A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok – így például Bosznia, Szerbia, Montenegró – zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.
Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.