WWF: a természetes állapot kell a vörösiszap károsította Marcalon

A vörösiszap károsította Marcalon és Torna patakon az eredeti természetes állapot visszaállítása lenne fontos, mert a helyi gazdálkodás számára is ez biztosítaná a fenntartható fejlődést – vélekedik a WWF Magyarország az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A szervezet rehabilitációs tervet és a munkálatok mielőbbi megkezdését sürgeti. A WWF utal a szászországi szakértők megállapítására, miszerint a lúg mostanra elszivárgott a talajból, ezért a korábbi termőföldeken fás és lágyszárú energianövények termesztését tervezik biogáz és biomassza előállítására. A természetvédő szervezet viszont azt javasolja, hogy a lágyszárú növényeket mellőzve inkább őshonos fásszárú növényekkel telepítsék be a területet és növeljék a vizek mellett a hullámteret, ami gazdasági és ökológiai szempontból elengedhetetlen. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy nemcsak a természeti rehabilitáció fontos, hanem a szabályok megfelelő szigorítására is szükség van, mert e nélkül a meddőhányók és zagytározók kockázatot jelentenek.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.