ZERO Race – 80 nap alatt a Föld körül károsanyag-kibocsátás nélkül!

Verne Gyula álma, 80 nap alatt körbeutazni a Földet már rég megvalósult, de vajon lehetséges 80 nap alatt körbeutazni a Földet károsanyag-kibocsátás nélküli járművekkel?

Négy csapat, három kontinensről ilyen kihívás elé néznek most.
Augusztus 16-án Genfből saját autóikkal indultak a Place des Nations-ról (Nemzetek tere) minden idők leghosszabb és legzöldebb versenyére: a ZERO RACE-re. A versenyt Louis Palmer szervezte és irányítja, az első ember, aki napenergiával működtetett járművével körbeutazta a világot (2008). Ez a svájci napenergiás úttörő most még nagyobb kaland után néz.

2008-ban, Palmer úr megnyerte az Európai Napenergia Díjat a világszerte vezércikként ünnepelt Solar Taxijával. 38 évesen 38 országon át vezetve és több mint 54.000 kilométerrel a háta mögött 18 hónapig tartó útra indult az autójával, melyet napenergiával töltött. A túra közel 770 millió ember tekintetétől kísérve tudatosan felhívta a figyelmet a megújuló energiákra és a klímaváltozásra.

Most Palmer az első környezetbarát versenyt indítja útjára a Föld körül, nagy érdeklődést remélve a kormányoktól, cégektől és a környezetvédelem híveitől.

2010. Augusztus 16-án indult útjára a futam.

Genfben, Svájcban kezdődött a futam, 2010. augusztus 16-án. A 4 résztvevő kontinens csapatai:
•    Ausztrália:    TREV csapat
•    Svájc:    Zerotracer csapat
•    Németország:    Vectrix csapat
•    Dél-Korea:    Powerplaza csapat


Az összes csapat egy új csúcstechnikás elektromos járművet fejlesztett ki, kifejezetten a ZERO-RACE-re.
A futam tulajdonképpen a legújabb elektromos jármű (EV) technológiák megmérettetése lesz.
“Ezzel a versennyel szeretnénk megmutatni, hogy 7 milliárd embernek a világon szüksége van megújuló energiákra, és tiszta közlekedésre. “ mondta Louis Palmer. “A benzin már elfogyott, és a klimatikus krízis egyre közeledik. Versenyt futunk az idővel…”

Az elektromos járműveknek a mindennapi élet részévé kell válniuk

A ZERO RACE nem a sebességről szól, hanem a megbízhatóságról, energia-hatékonyságról, a mindennapi életben való használhatóságról, dizájnról és biztonságról. Mindegyik csapatnak kötelező megújuló energiával működtetni a járművét, elektromossággal tölteni, melyet nap vagy szélenergiával állítanak elő.

Start: Tour d’Europe

A genfi start után a ZERO RACE Svájcon keresztülhalad, ahol nézők csodálhatják a csapatokat és a járműveiket. Az út innen vezet tovább Brüsszelbe, Berlinbe, Bécsen, Budapesten és Debrecenen át Moszkvába és Shanghaiba. Az autókat Vancouverbe hajóval viszik, és onnan folytatódik az út Észak-Amerikába, majd Cancun, és Mexikó az úti cél, ahol az Egyesült Nemzetek Klímakonferenciáján vesznek részt.

Decemberben az autók Portugáliába lesznek szállítva ismét, és Dél-nyugat –Európában fejeződik be a futam. 80 nap, 30.000 km, 16 ország és 150 város sajtótájékoztatója után a ZERO RACE 2011 januárjában ér véget Genfben, Svájcban.

ZERO RACE egy “zöld esemény” lesz egész úton, és bármilyen elkerülhetetlen üvegházhatást  okoz, beleértve a hajón történő szállítást vagy a résztvevők repülését kompenzálva lesz egy megújuló energiás beruházással a myclimate által.

Reális esély a Jövőnek
“A ZERO RACE sikere azon múlik, hogy az embereket mennyire érinti meg és mennyire inspirálja abban, hogy lépéseket tegyenek a fenntartható fejlődés, élet megalapozásában.” mondja Louis Palmer. “A növekvő közlekedés, és a környezetszennyezés azok a tények, melyek megoldásért kiáltanak. A ZERO Race leginkább egy reális lehetőséget mutat meg egy tisztább és zöldebb jövő felé az embereknek.

A ZERO RACE hazánkban
Magyarországon augusztus 29-én délelőtt 11:00 órakor köszönthetjük a ZERO RACE csapatait. Budapesten a Közlekedési Múzeum ad otthont az üdvözlésnek, és a sajtótájékoztatónak. A magyar származású Svájcban élő Palmer kezdeményezését a Svájci Nagykövetség is támogatja.
Sajtótájékoztatón megcsodálhatják a járműveket, és megismerhetik, hogy eddig milyen kalandok érték a csapatot.

Debrecenbe folytatódik az útjuk, 14:00-kor indulnak el Budapestről. A cívis városba éárkezve a Kossuth téren sajtótájékoztatót tartanak 18:00-kor, majd a debreceni érdeklődők megnézhetik a járgányokat. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. felajánlásával és támogatásával a DKV Zrt. telephelyén töltik éjjel az autókat, hogy aztán másnap „teli tankkal” indulhassanak el Ukrajna felé.

A ZERO RACE magyarországi eseményeit a MEMSZ és a COMTEX Green Zrt., a REVA elektromos autó forgalmazója szervezi.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.