Zöld autók fővárosa

Fittyet hánynak az országúti cirkálókra a dugókban, fütyülnek a dugódíjra és a parkolóórákra – a kőolajból meggazdagodott Norvégia fővárosa egyben a villanyautók nemzetközi fővárosa is.

Közel 4000 tiszta és csendes kisautó rója a királyság útjait, számuk az új modellek megjelenésével egyre nő. „Itt több a lakosonkénti villanyautók száma, mint bárhol a világon” – mondta el Rune Haaand, a Norstart fogyasztóvédelmi szövetség munkatársa. A villanyautók – az alapváltozatnak számító Minitől és Buddytól a kevesebb mint négy másodperc alatt 100 kilométer/órára felgyorsulni képes sportos változatokig, mint a Tesla – ma már az oslói városkép részei.  Norvégia, a világ egyik fő szénhidrogén-exportőre nagyratörő klímavédelmi célokat tűzött maga elé: 2020-ig legalább 30 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.  „A villanyautó ennek fontos eszköze, mert a kibocsátás 40 százaléka a közlekedésből ered, ennek 60 százaléka pedig a közúti közlekedésből” – mutatott rá Magnhild Meltveit Kleppa közlekedési miniszter. Egyes becslések szerint a jelenleg forgalomban lévő 3891 villanyautó révén a skandináv ország több mint 6000 tonna szén-dioxid-kibocsátást spórolhat meg évente.

 

Ennek érdekében az igen kedvező adószabályokon kívül számos más kedvezmény van érvényben évek óta. A villanyautók a dugókban ráhajthatnak a buszsávra, nem kell behajtási díjat fizetniük a belvárosban, továbbá ingyen parkolhatnak a nyilvános parkolókban, ahol ráadásul ingyen fel is tölthetik az akkumulátorokat. A növekvő keresletet az autógyártók új modellekkel igyekszenek kielégíteni. Az idei év első negyedévében Norvégiában a kisautó kategóriában egy villanyautóból, a Mitsubishi i-MiEV-jéből adtak el a legtöbbet, megelőzve az olyan hagyományos kedvenceket, mint a Golf.  „Négyszázat akartunk az idén eladni belőle Norvégiában, már most 700-nál tartunk, és várhatóan elérjük az ezret is” – így Bernt Jessen, a Mitsubishi norvégiai részlegének igazgatója. Norvégiában országos töltőhálózatot létesítettek, amelyeknél a szokásos hét-nyolc óra helyett 20 perc alatt „meg lehet tankolni”. Nemsokára a hegyvidéki hétvégi ház is csak „néhány kilowattnyi” távolságra lesz.

Ajánlott tartalom

Nagy vállalást tett a Volkswagen: előre az elektromosságba

Az évtized végére 50 százalékra emelik az elektromos meghajtású járművek arányát az eladott új gyártmányok között a Volkswagen csoportnál (VW) a német társaság kedden bemutatott stratégiája szerint.