Zöld bankház Madridban

Folytatódnak egy új zöld épület befejezési munkálatai Madridban, amely Arany LEEd elismerő oklevelet kapott, s amely hamarosan a madridi BBVA Bank központi székhelyéül szolgál majd.

2013 június és 2015 márciusa között 6000 alkalmazott fog fokozatosan beköltözni a fenntartható és hatékony új zöld épületbe, amely a 93 méter magas, ellipszis alakú ”vitorla” formájával máris megváltoztatta a spanyol főváros látképét, írja az energiacentrum.com.

Mint a tulajdonosok és a tervezők megígérték, a La Vela-nak ( A Vitorla) elnevezett épületnek be kell tartania a pontos energetikai szabványokat, arra kell törekednie, hogy amennyire lehetséges, a hasonló méretű épületekkel összevetve, csökkentse az energia-felhasználást. A tervet úgy képzelték el, mint egy nagy zöld teret, amelynek belsejében helyet kapnak a bank zöld épületei.

Az épület homlokzatát 49 000 m2 felületen alacsony fogyasztású és fényre sötétedő ablaküvegek borítják, amelyek lehetővé teszik a természetes fény behatolását az épület belsejébe, de az épület homlokzatán alkalmazott számos árnyékoló felfogja a közvetlen napsugarakat.

Az építőanyagok egy része újrahasznosítás útján kerül felhasználásra, ezek kapcsolódnak az FSC (fatermékeket minősítő szervezet) kizárólagos tanúsítványával rendelkező faanyagokhoz vagy a projekthez közeli erdőkből származnak, és felelősségteljesen alkalmazzák őket. A projekt célkitűzései: csökkenteni az energia-felhasználást és megfelezni a víz fogyasztást, valamint jelentősen csökkenteni a CO2 kibocsátást. Ennek elérésére a következő technológiai megoldásokra támaszkodnak:

– az esővíz és a szennyvíz visszanyerése,
– a hulladék 100%-os újrahasznosítása és osztályozása,
– az energiaelosztás számítógépes működtetése és a fogyasztás állandó mérése,
– az egyes környezetek szerint differenciált otthoni automatizálása,
– tiszta energia előállítása napelemekkel és geotermikus úton,
– „hideg” vezetékek a felhalmozott hő tárolására a klimatizálás igényeinek korlátozására.

Végül pedig az épületet körülvevő park eredeti növényzetének nagy változatossága lehetővé teszi a hőmérséklet mérsékelését, elősegíti a természetes levegő cirkulációját, és a téli hónapokban enyhíti a külső lehűlést.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.