Zöld forradalom: Magyarországot is letámadják az elektromos és hibrid autók

A részben vagy teljesen elektromos új autók hazai eladási mutatói jobbak az európai átlagnál.

Az idei esztendő első három hónapjában Magyarországon 1 833 olyan autót adtak el, mely részben, vagy teljesen elektromos meghajtású. Ebből a mennyiségből konkrétan 1 535 darabot tettek ki a hibrid modellek és 298 darabot a 100 százalékban elektromos példányok. Ezek az úgymond zöld autók 2018 első negyedévében 5,3 százalékos részesedéssel rendelkeztek a hazai újautó-piacon, akkor, amikor az európai átlag jelenleg 5,1 százalékra tehető. Összehasonlításképp, a tavalyi évben itthon mintegy 3,8 százalékot tettek ki a zöld autók eladásai. Magyarországon jelenleg 21 márka kínál részben vagy teljesen elektromos autót, konkrétan 89 modellt. Ezek közül 45 típus normál hibrid, 30 modell plug-in hibrid, 14 pedig tisztán elektromos meghajtású autó. Az első negyedéves adatok alapján hazánkban a Toyota Auris a legnagyobb darabszámban értékesített zöld autó, melyből az említett időszakban 338 darab talált gazdára, írta a hvg.hu.

Új villanyautó vásárlásakor 15 millió forintos értékhatárig 1,5 millió forintos állami kedvezmény vehető igénybe. A számos további kedvezménnyel járó zöld rendszámot a tisztán elektromos autók mellett azok a hálózatról tölthető hibridek kaphatják meg, melyek elektromos módban képesek legalább 25 kilométert megtenni.

kép: vezess.hu

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.