Zöld Kampusz létesül Zalaegerszegen

Esővíz-hasznosítás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, épületenergetikai felújítások, Tanösvény és szakmai rendezvények – csak néhány a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU támogatásból megvalósuló projekt elemei közül.

A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt szorosan illeszkedik Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ökováros programjához is. A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU-támogatásból valósul meg a Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt. A beruházás eredményeként – egyebek mellett – a tanszéki épületen komplett épületenergetikai felújításra került sor, mely során korszerűsítették a hő- és tetőszigetelést, valamint a fűtésrendszert.  A projekt során bevezetésre kerül a környezetirányítási rendszer, melynek köszönhetően csökken a Kampusz hulladéktermelése, valamint kiépítésre kerül az esővíz-hasznosító rendszer, ami a Kar vízfogyasztásának csökkenéséhez járul hozzá. A Kampusz közel 17 hektáros területén keletkező nagy mennyiségű zöld hulladék hasznosítására kiépül a szervezett komposztálás. A keletkező humuszt a Kar minta bio-kertjében használják fel. A kampusz két központi területén pedig szelektív hulladékgyűjtő-sziget jön létre.A komplex fenntarthatósági program során a hallgatók és oktatók mellett a lakosság konferenciák, fesztiválok, vetélkedők és a Kampusz területén kialakításra kerülő Tanösvény segítségével megismerkedhetnek az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó fejlesztésekkel és a fenntartható életmód elemeivel.

A projekt első rendezvényére, a Fenntarthatósági Konferenciára október 30-án kerül sor. „Hazánkban sajnos kevéssé elterjedt a környezettudatos gondolkodás. Ennek egyik legfőbb oka az alulinformáltság, így legfontosabb feladatunk a követendő viselkedésminták bemutatása, megismertetése. Szeretnénk, ha a fenntarthatóság, mint értékrend megerősödne, és a mintaprojekt tevékenységei elérhető példaként szolgálnának a projekt, illetve a programok iránt érdeklődők számára” – emelte ki dr. Solt Katalin, a BGF Gazdálkodási Karának dékánja.A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt szorosan illeszkedik Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ökováros programjához.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.