“Zöld” karácsonyfa: biciklivel termelik az áramot megvilágításához

Valóban “zöld” karácsonyfát mutattak be Mexikó egyik államában, Pueblában: a nyolcezer égő megvilágításához szükséges energiát 15 bicikli segítségével termelik.

A Fenntartható karácsony nevű fesztivál keretében a szervezők arra buzdítják a helyieket, hogy üljenek fel a kerékpárok egyikére, és tekerjenek egy kicsit, hogy ellássák energiával a karácsonyfa világítását üzemeltető két akkumulátort. “Mindegyik biciklinek van egy generátora, amely 100 és 300 watt közötti energiával látja el a töltőelemeket. Az akkuk 45 percig képesek ‘felvillanyozni’ a karácsonyfát” – magyarázta az egyik szervező. Ahhoz, hogy feltöltsék az akkumulátorokat, napi nyolc órát kell tekerni a bicikliken 20 és 30 kilométer per órás sebességgel. Így a fa este is fényben pompázhat.A környezetvédő ötletet színesíti, hogy amikor 15 ember teker egyszerre, a karácsonyfa eljátszik egy melódiát.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.