A héten egy dolog tartja lázban szinte az egész világot; Vilmos brit herceg, és Kate Middleton nagyszabású esküvője. A pénteken megtartandó esemény nemcsak a pár életére van nagy hatással.

Zöld királyi esküvő, vagy mégsem? (képekkel)

A héten egy dolog tartja lázban szinte az egész világot; Vilmos brit herceg, és Kate Middleton nagyszabású esküvője. A pénteken megtartandó esemény nemcsak a pár életére van nagy hatással.

Az egyetemen megismerkedett pár tisztában van azzal, hogy meg kell tartaniuk a királyi család házasságkötési szokásait, de emellett igyekeznek odafigyelni az esemény környezeti hatásaira is. A szertartásra és az azt követő ünnepségre 1500 vendég hivatalos, utaztatásuk pedig nem megoldható nagy mennyiségű széndioxid-kibocsátás nélkül. Az esküvő többi részletére azonban maximálisan odafigyeltek a szervezők. A meghívókat újrahasznosított papírra nyomtatták, a mennyasszony ruhája pedig környezetbarát módon előállított anyagból készül. A fogadáson felszolgált fogások mind helyben előállított ételekből készülnek majd, és a díszítéshez használt virágokat sem utaztatják, a közeli Windsor Great Park szezonális virágait használják majd fel. A pár kérésére pedig az apátság belsejét fákkal díszítették, melyek a mennyasszonyt kis erdei útként vezetve az oltárhoz, különleges hangulatot adnak majd a szertartásnak.


Szép kezdeményezés a pártól, hogy szem előtt tartják a környezeti hatásokat, azonban az esküvő apropójából meggazdagodni vágyó ajándéktárgy-gyártókat nem tudják meggátolni. A sok felesleges holmi legyártásának és szállításának környezetterhelő hatása pedig óriási. A bögrék, kulcstartók, étkészletek, pólók, és egyéb viszonylag hosszabb ideig megtartott emléktárgyak még nem is jelentenek akkora problémát, de rengeteg olyan tárgyat találni a „királyi esküvő piacon”, melyek használatra igazából nem alkalmasak, legyártásuk egyáltalán nem környezetkímélő, és –ha egyáltalán megvásárolják- használatuk nem tartós.


Ilyen például az Alcatel eldobható mobiltelefonja, mely az angol zászló színeiben pompázik, hátuljára pedig az esküvő dátumát gravírozták. A GE pedig kétajtós hűtőszekrényt dobott piacra a frigy alkalmából, melyen a pár rémisztően óriási fotója látható. A rengeteg felesleges termék között találhatunk még Vilmos herceg és Kate torzójával díszített műanyag PEZ-adagolót, körömlakkot, az eljegyzési gyűrű bizsu másolatát, és repülőgépi hányózacskót is. Az eseményen mindenki részt vehet, aki csak akar. Természetesen a számos királyi koronázást, temetést és esküvőt látott Westminster-apátságba nem szabad a bejárás, de a ceremóniát bárki megnézheti élőben a Youtube-on, és számos tévécsatornán. A közösségi média kedvelői pedig Facebookon és Twitteren is követhetik az esküvő folyamatosan frissülő híreit. Aki elég figyelmes, az szemtanúja lehet annak is, hogy a friss házasok hogyan változtatják meg családi állapotukat adatlapjukon. A szigetországban hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánították április 29-ét.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.