Zöld jövő elé néz New York leghíresebb épülete, az Empire State Building, amely sokak szemében a modern világ hét csodájának egyike. A környezetvédelmi mintának szánt átalakítás évi 4,4 millió dollár megtakarítását fogja lehetővé tenni.

“Zöld” lesz az Empire State Building

Zöld jövő elé néz New York leghíresebb épülete, az Empire State Building, amely sokak szemében a modern világ hét csodájának egyike. A környezetvédelmi mintának szánt átalakítás évi 4,4 millió dollár megtakarítását fogja lehetővé tenni.

Az 1931-ben elkészült art deco stílusú felhőkarcoló, amelyet a mozinézők világszerte a King Kong-filmekből ismernek, jelenleg 500 millió dolláros felújításon megy át, ebből 100 millió dollárt fordítanak a zöld technológiára. A Bill Clinton volt amerikai elnök által létrehozott és az ő nevét viselő Climate Initiative nevű szervezet 20 millió dollárt biztosít a projekt első öt szakaszára. A cél az, hogy az annak idején, átadásakor még a világ legmagasabb épületének számító torony az energia hatékony felhasználásának és megőrzésének mintaképe legyen.

A zöld projekt megvalósítása évi 105 ezer tonnával fogja csökkenteni az épület szén-dioxid kibocsátását a korábbihoz képest, ez 17.500 gépkocsi éves CO2-emissziójának felel meg. A kezdeményezést Bill Clinton és  Michael Bloomberg, New York polgármestere együtt méltatta hétfőn a 443 méter magas Empire State Building 80-ik emeletén.

A projekt teljes megvalósítása 38 százalékkal fogja csökkenteni a 102 emeletes toronyház energiafogyasztását. A 20 millió dolláros költségű első öt szakasz megvalósítása másfél évig tart és már mintegy 20 százalékos megtakarítást tesz lehetővé.

A korszerú új épületek, mint például a 1 Bryant Park néven- címen ismert, csupa üveg és acél New York-i torony már energiatakarékos technológiával rendelkeznek, de az Egyesült Államok 4,64 millió épületének csaknem háromnegyede több mint 20 éves és akkoriban még nem volt szempont az energia-hatékonyság. New York üvegház-hatású szén-dioxid-kibocsátásának 79 százaléka a város 900 ezer épületéből ered.

Az átalakítás keretében az Empire State Building 6500 ablakát újítják és javítják fel; új légkondicionáló és fűtő rendszereket szerelnek fel, amelyek alkalmazkodnak a változó igényekhez és hideg vizet is termelnek. Jobban szigetelik az épületet, energiatakarékos világító rendszereket szerelnek fel, amelyek például csak akkor világítják meg a helyiségeket és folyosókat, amikor emberek tartózkodnak ott,  a fogyasztás jellegét jobban felmérő műszereket építenek be, és többek között az interneten is követhetővé teszik a felhasználók számára az energia-felhasználást.

Ajánlott tartalom

Mekkora drágulás jöhet a napelemes piacon?

A napelemmodulok szállítása a teljes költségek 4 százalékát adják, ezért a drágulásnak komoly következményei lehetnek.