A Mac Mininek nemcsak az átlagos asztali számítógépekhez, de saját elődjéhez képest is jelentősen kisebb az ökológiai lábnyoma. A gyártó büszkén is hirdeti a világ leghatékonyabb asztali gépe címen.

Zöld Mac Mini

A Mac Mininek nemcsak az átlagos asztali számítógépekhez, de saját elődjéhez képest is jelentősen kisebb az ökológiai lábnyoma. A gyártó büszkén is hirdeti a világ leghatékonyabb asztali gépe címen.

Az első és egyik legfontosabb lépésként csökkentették a gyártással járó veszélyes anyagok mértékét, melynek során eltávolították az egészségre káros PVC műanyagot és a brómozott égésgátló anyagokat (BFR) az áramkörből, a belső kábelekből, szigetelő- és ragasztóanyagokból valamint a csatlakozókból. Tehát a Mini is, az alumínium alapú MacBook családhoz hasonlóan, újrahasznosítható alumíniumból ás polikarbonátból készült.
Emellett rendkívüli méreteinek köszönheti az ominózus címet, az alig 16,5 cm széles és 5 cm magas Mac csak töredéke az átlagos asztali számítógépeknek. A méretcsökkenés a csomagolás redukálását is magával vonta, az előző generációhoz képest ezt 31%-kal sikerült minimalizálni. A kisebb dobozok pedig több előnyt is hordoznak a kézzelfogható és szemmel látható változás mellett. A kisebb doboz több, egyszerre leszállítható darabot jelent, vagyis kisebb hajók, repülőgépek is alkalmasak a feladatra, valamint kevesebb kört kell megtenniük; ami a környezet szempontjából lényeges, az a csökkenő szén-dioxid kibocsátás.

macmini

Az energiahatékony hardverösszetevők és a Mac OS X operációs rendszer együttes munkájának köszönhetően a Mac Mini dinamikusan módosítja az energiafogyasztást. A fejlett energiagazdálkodási rendszernek köszönhetően jelentősen kevesebb villamosenergiát fogyaszt, elődjéhez képest 45%-kal gazdaságosabb az üresjáratokban.
A Mini megfelel az EPA szigorú teljesítmény-előírásainak, és megkapta az ENERGY STAR minősítést. A terméket az EPEAT, az Electronic Product Environmental Assessment Tool is díjazta. A civilszervezetek által működtetett EPEAT arany-, ezüst- és bronzérmek kiosztásával jelzi, hogy egy adott számítástechnikai eszköz mennyire környezetbarát. A szigorú minősítés során figyelembe veszik a környezeti hatást, az újrahasznosíthatóságot, az energiafelhasználást és a tervezés, gyártás egyes fázisait is.

Az Apple a tervezéstől a termelésen át a szállításig, minden szakaszra kiterjedő ellenőrzéseinek köszönhetően elnyerte az aranyérmet az EPEAT-tól is. A vállalat vezetése szerint csak így lehet megvalósítani a hasonlóan környezetkímélő termékeket, és a környezetbarát vállalati felelősségvállalás itt kell, hogy kezdődjön.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.