Zöld útra térnek a benzinkutak Indonéziában

Szerte a világon, hála az autóknak és az infrastruktúrának (az utaknak, a parkolóknak és a benzinkutaknak) egyre több szabad helyet fednek aszfalttal. Kozmpolita városokban ez a tény óriásméreteket ölt.


Az Ecocity Builders nemrégiben leadta a drótot, miszerint a Jakartai parkokat és temetőket felügyelő ügynökség több mint két tucat benzinkutat zárat be az év végéig.  Ezek átalakítása 10.505 négyzetméternyi zöld területet ad majd vissza a zsúfolt indonéz főváros lakóinak.

Jakartában évtizedek óta fogynak a zöld területek. Az Indonesia’s Urban Studies szerint 1965-ben a város 35 százaléka zöld volt. Mára ez a szám mindössze 9,3 százalék. A cél a 30 százalék visszaállítása. A tervet tavaly elutasította a városi tanács, de az újonnan választott tisztviselők jóváhagyták az elképzelést.
Korábban a zöld területek kialakítására irányuló kísérletek gyakran a szegények rovására történt, hiszen rengeteg kilakoltatás írható a luxuslakások és bevásárlóközpontok építését szorgalmazó vállalkozók számlájára.

Az új zöldterületek nem csak kikapcsolódást és pihenést jelentenek a megaváros lakosai számára, de segítenek kivédeni az egyre súlyosabb éves áradásokat is. 2007-ben legalább 57 főt ölt meg az árvíz.


„Az árvizek csökkentése mellett a zöld területek szépítik és élhetőbb várossá teszik Jakartát.” – írta Rukmana az Indonesia’s Urban Studies-ban. –„A benzinkutat átalakításának köszönhetően Jakarta nem fogja tovább úgy magába szívni a szén-dioxidot és egyéb szennyező anyagokat, mint egy szivacs…ez a döntés nem csupán jó példát állít más területek számára is Indonézia-szerte, hanem sok-sok haszonnal jár a városnak és a benne lévő emberek számára is.”

Ajánlott tartalom

AM: megvalósult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítása

Az elmúlt európai uniós ciklusban leginkább a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából országszerte 40 milliárd forint keretösszeggel, több mint 90 beruházással, mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat a hazai nemzeti park igazgatóságok - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős államtitkára kedden, Tápióbicskén.