Zöldebbé váltak a hazai fesztiválok

Átlagosan felére csökkentették ökológiai lábnyomukat idén nyáron a nagy magyarországi fesztiválok, a termelődő szemét mennyisége például nem egészen harmada volt az öt évvel ezelőttinek.

Magyarország nagy fesztiváljainak több tíz- vagy százezres közönsége jelentős terhet ró mikrokörnyezetére, ennek enyhítésére a szervezők már évek óta erőfeszítéseket tesznek. A változásokkal a környezet védelme mellett pénzt is megtakarítanak a szervezők, hiszen a környezettudatos intézkedések általában anyagilag is megtérülnek – adta hírül közleményben a fesztiválok kommunikációjával megbízott ügynökség. A re-pohár rendszert a Hegyalja Fesztiválon és a SZIN-en vezették be először, amely negyedére csökkentette az eldobható edények mennyiségét. Ennek köszönhetően a Hegyalja méretű fesztiválok 2000 helyett 600 köbméter szemetet termelnek, ráadásul a maradék nagy része is papírhulladék – fogalmazott Lakos László, a Sziget Kft. műszaki szaktanácsadója. A Szigeten emellett átalakították a közvilágítást: a LED és más fénytechnikai megoldásoknak köszönhetően egy nagyobb színpad már csak a felét, a közvilágítás a 15-20 százalékát fogyasztja az öt évvel korábbi energiának. Egyre többször használnak a szervezők különböző fém, műanyag, valamint újrahasznosított gumi alapú útburkolatokat, amelyek védik a környező gyepet. Egy új rendszer alkalmazásával a melegvíz előállító rendszert is korszerűsítették, amelynek köszönhetően a fesztivál energiafelhasználása kevesebb, mint a felére esett vissza. A fesztiválokon egyre nagyobb teret kapnak a napelemek is, főleg a kisebb, folyamatos áramfelvételű helyszíneken, mint például a Sziget civil faluja.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.