Zöldebbé váltak a hazai fesztiválok

Átlagosan felére csökkentették ökológiai lábnyomukat idén nyáron a nagy magyarországi fesztiválok, a termelődő szemét mennyisége például nem egészen harmada volt az öt évvel ezelőttinek.

Magyarország nagy fesztiváljainak több tíz- vagy százezres közönsége jelentős terhet ró mikrokörnyezetére, ennek enyhítésére a szervezők már évek óta erőfeszítéseket tesznek. A változásokkal a környezet védelme mellett pénzt is megtakarítanak a szervezők, hiszen a környezettudatos intézkedések általában anyagilag is megtérülnek – adta hírül közleményben a fesztiválok kommunikációjával megbízott ügynökség. A re-pohár rendszert a Hegyalja Fesztiválon és a SZIN-en vezették be először, amely negyedére csökkentette az eldobható edények mennyiségét. Ennek köszönhetően a Hegyalja méretű fesztiválok 2000 helyett 600 köbméter szemetet termelnek, ráadásul a maradék nagy része is papírhulladék – fogalmazott Lakos László, a Sziget Kft. műszaki szaktanácsadója. A Szigeten emellett átalakították a közvilágítást: a LED és más fénytechnikai megoldásoknak köszönhetően egy nagyobb színpad már csak a felét, a közvilágítás a 15-20 százalékát fogyasztja az öt évvel korábbi energiának. Egyre többször használnak a szervezők különböző fém, műanyag, valamint újrahasznosított gumi alapú útburkolatokat, amelyek védik a környező gyepet. Egy új rendszer alkalmazásával a melegvíz előállító rendszert is korszerűsítették, amelynek köszönhetően a fesztivál energiafelhasználása kevesebb, mint a felére esett vissza. A fesztiválokon egyre nagyobb teret kapnak a napelemek is, főleg a kisebb, folyamatos áramfelvételű helyszíneken, mint például a Sziget civil faluja.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.