Zöldhulladékot fognak energetikai célra hasznosítani Keszthelyen

A zöldhulladék energetikai célú köztes termékké feldolgozását és hőenergetikai hasznosítását szolgáló projekt van folyamatban Keszthelyen, a beruházás várhatóan július végére elkészül – közölte a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. pénteken az MTI-vel.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt összköltsége csaknem 300 millió forint, amelyből mintegy 90 millió forintot az Európai Unió finanszíroz – ismertette Molnár Mihály projektmenedzser.

A projekt célja, hogy a zöldhulladékból jól égethető biomassza fűtőanyagot állítsanak elő, amit a város  távhőrendszerében tudnak hasznosítani. A beszállított biomassza alapanyagokat (fa- és fűnyesedéket) egy keverő-aprító géppel homogenizálják, amelyből jól éghető tüzelőanyagot állítanak elő. A kész tüzelőanyagot mobil tároló konténerek és vontató segítségével közúton szállítják majd a fűtőműbe, a biokazánban pedig meleg vizet állítanak elő a távhőrendszer részére.

A tervek szerint a biokazán működésével előállított energia a teljes távhő-rendszerben felhasznált energia 50 százalékát teszi ki. A megújuló energiahordozó felhasználásának növelésével jelentősen csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása a Balaton-parti városban – jelezte a projektmenedzser.

Ismertette: az ütemtervnek megfelelően a biokazán beszerelésére vonatkozó gépészeti tervek elkészültek, a kémény szerelése folyamatban van, a napokban pedig megkezdődik a tároló építése is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki tető nélkül telepítene napelemes rendszert

Kerítésre szerelhető napelemes rendszert mutatott be egy francia cég.