2010 során rekordméretű – 211 milliárd dollárnyi – forrás talált utat magának bizonyíthatóan világszerte a megújuló iparágakba.

Zöldülés világszerte 45154 milliárd értékben

2010 során rekordméretű – 211 milliárd dollárnyi – forrás talált utat magának bizonyíthatóan világszerte a megújuló iparágakba.

A befektetési versenyt, csakúgy mint 2009-ben, tavaly is Kína nyerte, a második helyen Németország, a harmadikon az Egyesült Államok futott be. 2006-tól 2011-ig nem kevesebb, mint 667,3 milliárd dollár áramlott glóbusz-szerte a megújuló iparágakba. Az elköltött pénznek az eredménye is meglátszik: 2010-ben a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelő kapacitások 89,7 gigawattal nőttek, összesen 13,5 milliárd literrel több bioüzemanyagot állítottak elő világszerte, és a megújuló alapú hőtermelés mértéke is számottevően növekedett. Kétség nem férhet hozzá, hogy az elkövetkező évtizedek az energetika területén elsősorban a megújulókról fognak szólni. A fenntartható energiagazdálkodás égető szüksége, a növekvő energiaigények és a kiapadó konvencionális energiahordozó-készletek nem hagy más kiutat az emberiség számára csak a zöldenergetikai iparágak erőteljes fejlesztését. Az innovációs, technológiai és befektetői verseny már elkezdődött – ez jól látszik a REN21 globális státuszjelentéséből is.

 
45154 milliárd forint befektetés 2010-ben
Magyarország 2011-es költségvetési bevételeinek háromszorosát fektették be bizonyíthatóan a megújuló energiaforrásokba tavaly. Ha ehhez hozzávesszük azokat a becsült(!) forrásokat (elsősorban a lakossági napenergia-hasznosítás és nagy vízerőművek részéről), amelyekről nem érkezett jelentés, további 12 000 milliárdot hozzácsaphatunk a címbéli összeghez. A legtöbb befektetéssel büszkélkedő öt ország Kína (50 milliárd amerikai dollár), Németország (41 milliárd dollár), az Egyesült Államok (30 milliárd dollár), Olaszország (14 milliárd dollár) és Brazília (7 milliárd dollár). Kína elsőségét leginkább a szélenergia területén eszközölt befektetések biztosították, míg Olaszország a nagylelkű kötelező átvételi árak hátán fellendülő napenergetikai fejlesztések révén lépett előre a listán 2009-es kilencedik helyről tavaly a harmadikra.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.