Nemzetközi jelentés készül a húsfogyasztás és a klímaváltozás kapcsolatáról

Tudományos jelentést készít a húsfogyasztás klímaváltozásban játszott szerepéről az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) – jelentette be a szervezet főigazgatója Párizsban.

Bernard Vallat közlése szerint a független szakértők által kidolgozott jelentés nyárra készülhet el. A 175 országot tömörítő világszervezet 85 éves történetében ez az első eset, hogy környezetvédelmi témában készít tanulmányt.
Az utóbbi időben egyre nő az érdeklődés a húsfogyasztás globális felmelegedésben játszott szerepe iránt. Az kétségtelen, hogy a haszonállatok az emésztéskor kibocsátott metán révén közvetlenül, a legelők kialakítása miatti erdőirtás, az állattartáshoz és a húsfeldolgozáshoz szükséges eszközök, tápanyagok és energiaforrások révén pedig közvetett módon is hozzájárulnak a felmelegedéshez. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben.

A jelentés elkészítését az OIE tagállamai “rendkívül nyomatékosan kérték” – fogalmazott Vallat, aki hozzátette: nem kívánnak rivalizálni az ENSZ fő klímaváltozási testületével, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testülettel (IPCC).
A Föld növekvő népessége és a fejlődő országok bővülő húsigénye miatt az állati fehérjék iránti kereslet egyes becslések szerint akár 50 százalékkal is nőhet 2020-ig. “Bármi történik is, több állatra lesz szükségünk, hogy etessük a bolygót” – hangsúlyozta Vallat.
Eközben többen úgy vélik, hogy a húsfogyasztás beszüntetése vagy legalábbis visszafogása jelentős egyéni hozzájárulás a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Sok híresség, többek között Paul McCartney is síkra szállt emellett. Egy 2007-es japán tanulmány szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztása több üvegházgáz-kibocsátásért felelős, mintha három órán át vezetnénk, és közben égve hagynánk minden otthoni villanyt.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.