Kitiltva a belvárosból az öreg autók

Nem hajthatnak át a jövőben Párizs központján az öreg autók: a francia főváros és további hét nagyváros belső részeiből 2012-től tiltanák ki teljesen vagy átmenetileg a környezetre káros járműveket.

A tilalom az 1997 előtti négykerekűeket és a 2004 előtti motorokat érinti – közölte Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter Párizsban. A nyolc város legtöbbje jelenleg átlépi a szállóporra vonatkozó európai értékhatárokat, emiatt bírálja Franciaországot az Európai Unió. Amennyiben nem foganatosít változtatásokat, komoly bírságra számíthat. Az európai földrészen már 180 helyen alakítottak ki környezetvédelmi zónát a belvárosokban. Londonban 2003-ban úthasználati díjat vezettek be, azóta 17 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.