Gyorsabban olvad a Déli-sark, mint gondolták

A Déli-sarkkör nyugati részén mért éves átlaghőmérsékletek 2,4 Celsius fokkal nőttek az 1950-es évek óta. Ez háromszorosa a globális felmelegedés mértékének.

Az antarktiszi jégtakarón tapasztalt 2,4 Celsius-fokos melegedés duplája annak, amivel a szakemberek számoltak, írjaa piacesprofit.hu. Az Északi-sark melegedéséről már napvilágot láttak jelentések, s a hatalmas, olykor város nagyságú jégtömbök leválásai időről időre bekerülnek a hírekbe. A tengerszint a sarki jégsapkák olvadása miatt akár hatvan méterrel is megemelkedhet. E töredezések azért súlyos klimatológiai események, mert a jég ezután nagyobb felületen érintkezik a vízzel, és könnyebben, gyorsabban olvad szét, hozzájárulva a tengerszint további emelkedéséhez. Az Antarktisz nyugati részén végbemenő olvadás évente 0,3 milliméterrel emeli a tengerek felszínét, míg Grönland olvadása 0,7 centiméterrel.

Fel kell rá készülnünk, hogy elöntik vagy megnyaldossák a tengerek – akár csak időszakosan is, az év egyes hónapjaiban, heteiben – Velencét, Londont, Buenos Airest, Sanghajt, Amszterdamot, New Yorkot és San Franciscót?

Tudósok szerint egyre nagyobb ennek a kockázata. Ha a Déli-sark nyugati részének jégtakarója teljes egészében elolvad, 3,3 méterrel is megdobhatja az óceánszintet. Ehhez persze valószínűleg évszázadokra van szükség, de a korai tünetek már a mi életöltőnkben érezhetők lesznek a part menti metropolisokban.

A tengerszint a 20. században 20 centiméterrel nőtt. Az ENSZ klímaváltozási bizottsága szerint a 21. században 59 centiméteres növekedésre kell számítani.

Gyorsabban olvadnak az Andok gleccserei
Az Andok gleccsereinek kiterjedése körülbelül 30–50%-kal esett vissza az elmúlt 50 évben, ami a leggyorsabb olvadási sebességet jelenti az elmúlt 300 esztendő folyamán – mutatott rá egy tanulmány a The Cryosphere nevű szaklapban. A változást az a 0,7 Celsius-fokos felmelegedés okozta, amit az elmúlt 70 évben figyeltek meg. Mivel ezek a gleccserek látják el Dél-Amerika lakosságának egy részét ivóvízzel, a folyamat több ország számára is kedvezőtlen hatású.
éghajlatváltozás, globális felmelegedés, tengerszint-emelkedés

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.