Képünk illusztráció

A klíma- és fogyasztóbarát energiatermelésről beszélget Áder János legújabb podcastjában

A jövő klíma- és fogyasztóbarát energiatermeléséről beszélget ifjabb Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Az államfő az adásban emlékeztetett arra, hogy Magyarország és az Európai Unió vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Tájékoztatása szerint Magyarországon 2018-ban mintegy 68 millió tonna volt az éves szén-dioxid-kibocsátás, a cél, hogy ezt 7 millió tonnára csökkentsék. Chikán Attila, aki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet elnöke is, erre reagálva kifejtette: a következő generációk érdekében a kibocsátás csökkentési tervet “meg lehet és muszáj is megoldanunk”. Ha a világ nagy kibocsátói úgy tesznek, mint eddig, akkor az életfeltételek kedvezőtlen változásai miatt az embereknek a sivatagos és az egyenlítői területekről “el kell menekülniük”, illetve a tengerszint megemelkedése miatt országok tűnhetnek el.

Áder János felidézte: a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése mellett, Magyarország vállalta, hogy az azt elnyelő erdőterületek nagyságát növeli, a jelenlegi 21 százalékról 30-ra. Chikán Attila álláspontja szerint az úgynevezett geomérnökösködés, azaz a Föld klímájának a légkörbe szórt anyagokkal való befolyásolása helyett a biodiverzitás növelésének és az erdősítésnek van elsődleges szerepe. Előbbiről úgy fogalmazott: azzal “elképesztően óvatosnak kell lenni”. Mint hangsúlyozta, az energetikában egyszerre kell figyelembe venni a klímavédelem, az ellátásbiztonság és a költségek szempontjait. “A fenntarthatóság lényege, hogy ez a három szempont egyszerre érvényesüljön” – hangoztatta.

Szólt arról, hogy még nem megoldott a megtermelt villamos energia hosszabb távú tárolásának lehetősége, illetve az ilyen technológia nagyon drága. “A nyári energiát nem tudjuk eltenni télre” – fogalmazott Áder János. A szakember úgy látja, hogy Magyarországon – részben a környezeti adottságok miatt – a földgáznak mint “sajnálatosan szükséges” fosszilis energiahordozónak sokáig szerepe lesz a villamos energia előállításában. Chikán Attila ezen a ponton egyetértett Áder János felvetésével, aki szerint a földgázzal működtetett erőművek “nagyon könnyen” tudják szabályozni a megtermelt energia mennyiségét, igazodva a napszakonként változó energiaigényhez. Chikán Attila hangsúlyozta azt is, hogy az atomerőművek elengedhetetlenek a szén-dioxid-kibocsátás szinten tartásában.

 

 

Kép: mti

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.