Betétdíj jön az eldobható palackra is?

Kérdés, a fogyasztó képes-e megérteni, hogy a műanyag palackra rakott többletár visszajár, ha tudatosabban kezeli saját hulladékát.

Egy az összes eldobható italcsomagolásra kiterjedő kötelező betétdíjas rendszer bevezetésére vonatkozó javaslatot dolgozott ki a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete (MÉHKE). Az ötlet nem új, a németek évekkel ezelőtt, a palacktörvény kiváltotta sokk után alkalmazták a rendszert, amely alapvetően az eldobható palackok visszagyűjtésének “finomhangolását” szolgálta. A német hulladékgazdálkodás azonban olyan magas szintre került (80 százalék feletti visszagyűjtést mutatott ezen a területen), hogy a rendszer megérett a 100 százalékos visszagyűjtési arány megcélzására. Itthon nincs ilyen magas visszagyűjtési arány, a kiskereskedelmi (főként marketinget szolgáló) tudatformáló visszagyűjtési próbálkozások megrekedtek, ettől függetlenül a MÉHKE a jelek szerint érettnek tartja a piacot az egyébként a fogyasztói árakban erőteljesen meglátszó rendszer bevezetésére. Kérdés, a fogyasztó képes-e megérteni, hogy a műanyag palackra rakott többletár visszajár, ha tudatosabban kezeli saját hulladékát.

A MÉHKE számításai szerint a kötelező betétdíjas rendszer elindítása hosszú távon több tíz milliárd forinttal növelné az állam bevételeit, s mintegy 10 ezer új munkahely megteremtéséhez járulna hozzá, miközben egyszerre segítené az európai uniós hulladékhasznosítási célok teljesítését, valamint a fekete és szürke termékáramok kizárását a piacról, s a hazai italgyártó szektor védelmét. Az eldobható italcsomagolások palackjaira kivetendő betétdíj bevezetése kínálja a legjobb megoldást a magyarországi hulladékgazdálkodás problémáira – áll a szervezet közleményében. A betétdíj – a szervezet szerint – hatékonyan járulna hozzá a csomagolási hulladékok visszagyűjtési arányának növeléséhez, miközben az állam, a gazdasági szereplők és a lakosság számára egyaránt transzparens rendszert képezne a jelenlegi, bonyolult környezetvédelmi termékdíjas rendszerhez képest.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.