Brutális havazás a szomszédban

Nyilvánosságra hozták az elmúlt napok osztrák hótermésének elképesztő adatait. Az ezer méter alatti magasságon fekvő tiroli Hochfilzen településen például négy nap alatt 216 cm hó esett.

Január 5-től leszakadt az ég Nyugat-Ausztriában, az elkövetkező négy nap sokáig emlékezetes marad, írja a hutte.blog.hu. A hó falvakat vágott el a külvilágtól, helikopterrel kellett turistákat kimenteni a hegyi menedékházakból, a havazás mindent megbénított. Az osztrák meteorológiai intézet jelentése szerint az említett négy nap alatt számos helyen mértek egy méter feletti friss havat. Ne felejtsük el, hogy relatíve alacsonyan fekvő, lakott településekről beszélünk, ahol ilyen hatalmas hó hullott. Természetesen a hegyekben jóval több is eshetett, de itt a szél miatt nehéz pontos értékekről beszélni. Mindenesetre az a síelők.hu által linkelt osztrák híradórészletből is látszik, hogy elképesztő hómennyiségről van szó:

A Kitzbühelhez közeli Hochfilzen (959 méter tengerszint feletti magasság) 216 cm havat kapott négy nap alatt. Itt 2001 óta mérik a hóadatokat, azóta még sosem hullott ennyi. Az Arlberg top síterepén, St. Antonban (1285 m) 1895 óta mérik a hó vastagságát. Most 102 cm hullott, eddig csak 14-szer mértek ennél többet, legutóbb 1988-ban 147 centivel. A közeli és alacsonyabban fekvő, de kevésbé ismert Langen (1260 m) településre 177 cm hó zúdult négy nap alatt. Összességében, azt lehet mondani, hogy Voralberg 25 éve nem látott ennyit havat, a tartományt egy ideig csak Németország felől lehetett megközelíteni, a tiroli utakat eltorlaszolta a hóvihar. A hosszú hétvégén körülbelül negyvenezer síelő rekedt a hó miatt elzárt üdülőfalvakban, és a St. Anton feletti hegyekben már 545 cm havat mértek!

Ajánlott tartalom

Meteorológus: Budapesten egyre több a nyári extrém eső, de a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus kedden közzétett cikkében.