Csupán lassíthatja a felmelegedést a növények fokozott növekedése

Várhatóan csupán kis mértékben, mintegy 0,3 Celsius-fokkal mérsékli, de nem fordítja meg a globális felmelegedést a növények magasabb széndioxid-koncentráció miatti gyorsabb növekedése – mutatták ki amerikai tudósok.

A növekedésükhöz szén-dioxidot, napfényt és vizet felhasználó növények nagyobb levelekkel alkalmazkodnak a megemelkedett légköri karbonszinthez, s ez a visszacsatolás lassítja a felmelegedést. A hatás mértékét azonban nagyon nehéz becsülni. Az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) kutatói a Geophysical Research Letters című tudományos folyóirat legújabb számában számolnak be modelljükről, amely szerint a növények csak mérsékelhetik a 2-4,5 Celsius-fokosra becsült globális hőmérséklet-emelkedést.
Lahouari Bounoua, a  NASA Goddard Űrrepülési Központjának kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint ugyanakkor ez a 0,3 fokos hatás is több, mint amit korábban feltételeztek.
A NASA közlése szerint a tanulmány abba a folyamatba illeszkedik, amelynek során a kutatók egyre összetettebb, több tényezős modelleket dolgoznak ki a klímaváltozás vizsgálatára, és így képesek szűkíteni az előrejelzések hibahatárát, ami megkönnyíti a válaszlépések kidolgozását is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.