Elektromos autót fejlesztenek Győrben

A tervek szerint legalább 70-nel megy és 50 kilométert tesz meg a magyar elektromos autó, amelyet Győrben fejlesztenek. Legkésőbb jövő augusztusig elkészülhet az új autó.

Elektromos és hibridjármű-fejlesztés indult a győri Széchenyi István Egyetemen 870 millió forintnyi uniós és állami forrásból. A projekt jövő augusztusig tart. Az a cél, hogy olyan, könnyű, kis teljesítményű, mindennapi használatra alkalmas járművek hajtásrendszerét fejlesszék ki, amelyek megfelelnek a fenntartható közlekedés követelményének.

Autót is építenének
Egy másik pályázat lehetővé teszi, hogy a jármű-prototípusokat is elkészítsék. Varga Zoltán docens elmondta, hogy a Széchenyi István Egyetem – az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjával és a Kecskeméti Főiskolával közös – alapkutatásának célja egy olyan autó elkészítése, amely második járműként, a hagyományos autóknál olcsóbban és környezetbarátabban működik. Olyan autót fejlesztenének ki, a jelenleg 100-150 kilós akkumulátorral együtt alig haladja meg a fél tonnát, és két felnőtt kényelmesen utazhat benne. A végsebessége pedig eléri a 70 kilométert óránként, és egy feltöltéssel legalább 50 kilométer képes megtenni.  A projekten összesen 130-an dolgoznak, sok közöttük a diák és a PhD-hallgató.

Ajánlott tartalom

Megéri-e jelenleg elektormos autózni Magyarországon?

Amikor az energiahelyzet nyomán a rezsicsökkentés szigorításra került, sokan kezdték el találgatni, hogy vajon továbbra is megéri-e elektromos autót használni?

Nincs hozzászólás

 1. Ez hír?
  2014 ben meg beszámolnak a 40 km t megtevő 50km/h sebességgel”száguldó”
  biliről.
  Eu pénzét ilyen szépen elszórni.
  Erre még kitüntetést is vesznek majd fel.
  De vigyázni:semmi korszakalkotót nem szabad feltalálni!
  Azért büntetnek!
  Dilettáns megvezetett világ.
  A + változás már elindult.