Hét hónapja nem esett az eső

Szükségállapotot hirdetett, és külföldi segítséget kért több csendes-óceáni sziget a polinéziai szigetvilágban a hónapok óta tartó szárazság és ivóvízhiány miatt.

A 11 ezer lakosú Tuvalura, ahol hét hónapja egy csepp eső nem esett, hétfő este Új-Zélandról vittek vizet és tengervíz-sótalanító berendezéseket. A szigetországhoz tartozó, 1400 lelkes Tokelaun – Szamoától 480 kilométerre északra – már egyáltalán nincs vezetékes víz, csak palackozott, és az is csak egy hétre elegendő – közölte az új-zélandi kormány. Több más környező szigetet is aszály sújt. Új-Zéland közölte, figyelemmel kíséri a helyzetet, és szükség esetén segítséget nyújt. Az előrejelzések szerint még hónapokig nem várható számottevő eső a térségben. A hatóságok arra számítanak, hogy a rendkívüli csapadékhiány miatt gyenge lesz a termés, és egészségügyi következményei lesznek, ha a helyzet nem javul. A Nemzetközi Vöröskereszt közölte, hogy a Csendes-óceán déli részét sújtó súlyos aszály a La Nina éghajlati jelenség velejárója.

Ajánlott tartalom

Rengeteg gyerek halálát okozza a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után - közölte szerdán a The Guardian egy új tanulmány alapján.