Iskolát neveztek el Al Gore-ról Los Angelesben

Al Gore az első olyan volt alelnök, akiről iskolát neveztek el Egyesült Államokban, igaz a névadónak a táblán osztoznia kellett Rachel Carson írónővel, a modern környezetvédelmi mozgalom megalapítójával – adta hírül hétfőn a Los Angeles Times.

A megtiszteltetés szépséghibája, hogy 75,5 millió dollár (16,7 milliárd forint) értékű, s a fellengzős Carson-Gore Környezetvédelmi Tudományos Akadémia névre keresztelt iskolát egy szennyezett talajú telken húzták fel, Arlington Heightsban. A szennyeződés könnyűipari cégek – a lap közelebbit nem közölt ezek profiljáról – és egy közeli benzinkút földbe süllyesztett tartályaiból származik.
A iskola területén 350 négyzetméteren cserélték ki a talajt, helyenként 15 méteres mélységig. A földmunkák határán védőréteget fektettetek le, csak utána hordták rá a tiszta földet. Az illetékes tanfelügyelet szerint a terület immár teljesen veszélytelen, annak ellenére is, hogy a talajvíz szennyezett maradt.
A talajcsere 4 millió dollárt (885 millió forintot) emésztett fel.
A 675 személyes iskolában szeptember 13-án kezdődik a tanítás. Az ünnepélyes átadást októberre tervezik, amelyre meghívják Al Gore-t és az 1964-ben elhunyt írónő hozzátartozóit is.

A névadáshoz az iskola vezetése nem kért engedélyt Gore-tól. Egyesek szerint az alelnökből és demokrata elnökjelöltből világszerte ismert környezetvédővé, s a globális felmelegedés elleni harc zászlóvivőjévé vált politikus talán nem egyezett volna ebbe bele, ha tudomására jut a talajszennyezés. Kurt Lowry iskolaigazgató szerint azonban az eljárásban nincsen semmi különös, mert Barack Obama elnök beleegyezését sem kérte senki, amikor egy Los Angeles-i középiskola felvette a nevét.
Lowry szerint Gore büszke lesz az iskolára, amely egyebek mellett újrahasznosítási projektekbe fog, tisztán tartja a tengerparti strandot, valamint organikus kertet és termelői biopiacot létesít.
Az Egyesült Államokban nem szokatlan élő politikusról iskolát elnevezni. Los Angelesben például Gore és Obama mellett Bill Clinonról is neveztek el tanintézményt. A mostani tanév elején a hivatalban lévő elnök nevét egy Washington tőszomszédságában található általános iskola is felvette.

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.