Kazánt, napkollektort venne? Itt az új pályázat, másfél milliót is kaphat!

Augusztusban indul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új, fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázata. A lehetőséggel alapvetően a családiház-tulajdonosok élhetnek, a négynél több lakásos házakban élők nem.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fűtési rendszerek korszerűsítésére hirdet pályázatot költségvetési keretből. Az Új Széchenyi Terv pályázati konstrukciójának célja, hogy a támogatással hozzájáruljon a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, valamint elősegítse a széndioxid-kibocsátás további csökkentését, írja a napi.hu. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot – amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a most építkezők nem pályázhatnak, illetve hiába lakik valaki egy régebbi, nagyobb bérház egyik lakásában, e pályázattal nem tud kondenzációs kazánt vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai is csak akkor pályázhatnak, ha az épület egységes fűtési rendszerrel rendelkezik.

Feltétel, hogy jelenlegi állapotban is minimum “E” energetikai besorolású kell hogy legyen a lakóépület és minimum “C” energetikai besorolást kell elérnie a felújítás megvalósításával. Azon lakóépületek esetében, amelyek a pályázat benyújtásakor már megfelelnek a “B” épületenergetikai követelmény értékeknek, “A+” energetikai besorolást kell elérniük, kötelezően megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés alkalmazásával. A pályázaton elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de legfeljebb: kondenzációs gázkazán beépítéssel lakásonként 850 ezer forint; megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésével lakásonként 1,5 millió forint.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is. A kivitelezési munkálatok munkadíja, a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség 30 százalékánál nem lehet több. A pályázatokat 2012. augusztus 27-től a keret kimerüléséig lehet benyújtani. Érdemes lehet sietni, hiszen csupán 864,4 millió forint a támogatási keretösszeg. Igaz, a nemrégiben lezárt napkollektor-pályázatot is többször meg kellett hosszabbítani, mert nem akart elfogyni a meghirdetett közel hárommilliárd forintos keret. Az Új Széchenyi Terv “Fűtéskorszerűsítési Program” pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk 2012. július 25-től érhetőek el. A pályázati útmutató itt található.

Ajánlott tartalom

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.