Kazánt, napkollektort venne? Itt az új pályázat, másfél milliót is kaphat!

Augusztusban indul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új, fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázata. A lehetőséggel alapvetően a családiház-tulajdonosok élhetnek, a négynél több lakásos házakban élők nem.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fűtési rendszerek korszerűsítésére hirdet pályázatot költségvetési keretből. Az Új Széchenyi Terv pályázati konstrukciójának célja, hogy a támogatással hozzájáruljon a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, valamint elősegítse a széndioxid-kibocsátás további csökkentését, írja a napi.hu. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot – amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a most építkezők nem pályázhatnak, illetve hiába lakik valaki egy régebbi, nagyobb bérház egyik lakásában, e pályázattal nem tud kondenzációs kazánt vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai is csak akkor pályázhatnak, ha az épület egységes fűtési rendszerrel rendelkezik.

Feltétel, hogy jelenlegi állapotban is minimum “E” energetikai besorolású kell hogy legyen a lakóépület és minimum “C” energetikai besorolást kell elérnie a felújítás megvalósításával. Azon lakóépületek esetében, amelyek a pályázat benyújtásakor már megfelelnek a “B” épületenergetikai követelmény értékeknek, “A+” energetikai besorolást kell elérniük, kötelezően megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés alkalmazásával. A pályázaton elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de legfeljebb: kondenzációs gázkazán beépítéssel lakásonként 850 ezer forint; megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésével lakásonként 1,5 millió forint.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is. A kivitelezési munkálatok munkadíja, a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség 30 százalékánál nem lehet több. A pályázatokat 2012. augusztus 27-től a keret kimerüléséig lehet benyújtani. Érdemes lehet sietni, hiszen csupán 864,4 millió forint a támogatási keretösszeg. Igaz, a nemrégiben lezárt napkollektor-pályázatot is többször meg kellett hosszabbítani, mert nem akart elfogyni a meghirdetett közel hárommilliárd forintos keret. Az Új Széchenyi Terv “Fűtéskorszerűsítési Program” pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk 2012. július 25-től érhetőek el. A pályázati útmutató itt található.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.