Kivágták a fákat, mert árnyékolták a napelemeket

Egészen megdöbbentő történetet közöl a Nánásmet, a cikk szerint több százezer forintos kárt okozott az önkormányzat, amikor védett fülesbaglyok élőhelyeként szolgáló fenyőfákat vágtak ki a rendelőintézet előtt arra hivatkozva, hogy leárnyékolják a rendelőintézetet energiával ellátó napelemeket.

A lap szerint a 200 napelemnek a szerződésben foglaltak szerint 80 százalékos teljesítményt kell elérniük 20 éven át. Mivel az önkormányzatnak sikerült olyan helyre benyújtania a pályázatot, ahol a reggeli, illetve a délelőtti órák nagy részében, körülbelül 11 óráig árnyék fedi, így a kivitelező cégnek esélye se lett volna a szerződésben foglaltak teljesítésére – írja a lap, ami szerint az önkormányzat végül a környezetkárosítást kockáztatva kivágatta a védett madarak élőhelyéül szolgáló fákat vasárnap a rendelőintézet elől.

A Nánásmet szerint szerint a projekthez 45,8 millió forint uniós támogatást nyert a város, melyhez 53,8 milliós saját forrást tettek hozzá. Amennyiben a napelemek nem teljesítették volna a vállalt 80 százalékos teljesítményt, az uniós pénzt vissza kellett volna fizetniük.

-

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.