Komoly veszélyben vannak az ázsiai országok az éghajlatváltozás miatt

Aszályok, erdőtüzek, áradásokat okozó trópusi viharok, lakóhelyeket veszélyeztető tengerszint-növekedés és jelentős gazdasági hanyatlás fenyegeti az egyes ázsiai országokat a globális éghajlatváltozás következtében – figyelmeztet az Ázsiai Fejlesztési Bank tanulmánya.

Az elsősorban a Fülöp-szigetekre, Indonéziára, Thaiföldre és Vietnamra összpontosító elemzés szerint a főképp mezőgazdasági termelésre berendezkedett délkelet-ázsiai országoknak – a felmelegedés előidézte károkat is figyelembe véve – a hazai össztermék (GDP) évi 6,7 százalékos zsugorodásával kell számolniuk az évszázad végére. Ezek az országok azért vannak komoly veszélyben, mert lakosságuk nagy része a partok közelében él, így ki van téve a tengerszint emelkedésének, gazdaságuk pedig a vízhiánytól, illetve áradásoktól egyaránt veszélyeztetett rizs és más agrárnövények termesztésére támaszkodik.

Ha nem születik megoldás a globális felmelegedés visszaszorítására, akkor 2100-ra ebben a négy országban az 1990-es szinthez képest átlagosan 4,8 Celsius fokkal emelkedhet a középhőmérséklet, ami együtt jár majd mintegy 2500 négyzetkilométer mangrove mocsár teljes megsemmisülésével.

A tanulmány felhívja a figyelmet a délkelet-ázsiai országok esőerdőinek megőrzésére is, amelyek az utóbbi időben a tömeges fakivágás és az egyre terjeszkedő pálmafaültetvények áldozataivá váltak. Az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére az elemzés faültető programok, áradásszabályozó rendszerek és a part menti mocsaras területek védelmét biztosító eljárások bevezetését szorgalmazza. Ezek az intézkedések 2020-ig évente ötmilliárd dolláros költséget jelentenének, ám 2050-re az előnyök már felülmúlnák a ráfordításokat.

Ajánlott tartalom

Az ősi növényevő állatok kihalása megnövelte a tüzek keletkezését a füves területeken

Az ikonikus növényevő állatok, mint a gyapjas mamut, az óriás bivaly 50-60 ezer évvel ezelőtti kihalása világszerte drámai módon előidézte a tüzek terjedését a gyepes térségekben amerikai kutatók szerint.