Korszerűsítik és bővítik Békéscsaba szennyvíztisztító-telepét

A Strabag-MML Kft. által vezetett SI Békéscsaba Konzorcium nyerte a békéscsabai szennyvízcsatorna beruházáshoz kapcsolódó szennyvíztisztító-telep korszerűsítésére és bővítésére kiírt pályázatot – jelentette be a város polgármestere sajtótájékoztatón szerdán, Békéscsabán.

Vantara Gyula (Fidesz) elmondta: a képviselő-testület soron kívüli ülésén döntött arról, hogy az SI Békéscsaba Konzorcium nettó 2,94 milliárd forintos ajánlatát fogadja el. A pályázatra további három cég is benyújtotta ajánlatát, közülük azonban kettőt különböző műszaki okok miatt kizártak az eljárásból. Második helyen végül a Békéscsaba EA 2010 Konzorcium végzett nettó 3,67 milliárd forintos ajánlattal.
A polgármester a további menetrendről szólva közölte: a szerződés megkötését követen megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, a befejezés határideje 2012. Az új telep kapacitása az eddiginek több mint a duplájára nő, s a kibocsátott tisztított víz minősége megfelel majd a környezetvédelmi előírásoknak is.

A békéscsabai projekt rövidesen megkezdődik a csatorna-hálózat kiépítésével. A teljes program költsége megközelíti a 18 milliárd forintot. A fejlesztés első ütemét a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. nyerte el. A társaságnak 130 kilométer gerinccsatornát, 82 kilométer bekötővezetéket, 20 kilométer nyomóvezetéket és 31 átemelőt kell a városban megépíteni.
A beruházás finanszírozására már korábban közműtársulás jött létre, így a mintegy 15 milliárd forintos uniós támogatás és az állami, illetve önkormányzati önrész mellett a lakosság is hozzájárul a költségek előteremtéséhez.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.