Küszöbön a nagy energiaforradalom

Miközben az olaj ára továbbra is nehezen áll talpra, a megújuló energiák kilátásai egyre szebbek. Ezt pedig már a nagy olajcégek is észrevették, melyek fokozódó mértékben fektetnek be a tiszta energiába. Úgy tűnik, a nagy változás tényleg a küszöbön áll.

Az Exxon Mobil partnerséget kötött egy vállalattal, hogy rögzítse az erőművek széndioxid-kibocsátását. A francia óriás, a Total, nemrég bejelentette, hogy 1,1 milliárd dollárért megveszi a Saft Groupe akkumulátor gyártót, kiegészítve 2011-es üzletét, melynek során többségi részesedést szerzett a napelem paneleket készítő SunPowerben. A kanadai Enbridge pedig szintén a napokban közölte, hogy 218 millió dollárral száll be szélenergia farmokba, ahogy duplájára igyekszik növelni az alacsony széndioxid-kibocsátású kapacitását. A fenti csak néhány példa, amely azt bizonyítja, hogy a fosszilis üzemanyagokban utazó vállalatok egyre nagyobb mértékben szállnak be a megújuló energiába. Noha ez a részvétel nem új, az elmúlt időszakban ezen cégek inkább a gyökereiknél maradtak, és az etanol vagy a bioüzemanyagok iránt érdeklődtek. Az újabb üzletek azonban egészen a megújuló energia szektor szívébe vezetnek  – írja a Bloomberg. Ahogy ugyanis az olaj ára szenved a talpra állással, a megújulók növekedési kilátásai viszont szárnyalnak, az olajcégek egyre nagyobb lehetőséget látnak a diverzifikálásban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.