Magyar találmány a cserepekbe szerelt napelem?

A Tesla napelemes cserepe nagy sikernek örvend a tengerentúlon. De hazai gyártó is megjelent a hazai piacon és egyedi termékével hódítja meg Európát.

Ha napelemes cserepekről van szó, az utóbbi idők hírei miatt sokan a Tesla termékeire asszociálnak. Az Elon Musk vezette vállalat az elmúlt időszakban valóban látványos eredményeket ért el a tengerentúlon, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy létezik magyar gyártmányú napelemes tetőcserép is. A Terrán terméke, a Generon egyre népszerűbbé válik hazánkban, az idén január óta elérhető otthonfelújítási támogatás miatt a cégnél ráadásul azt tapasztalják, mostanában különösen megnőtt a kereslet iránta. A vállalatnál a közelmúltban döntöttek úgy, hogy egy új, pécsi gyártósor megnyitására is szükség lesz. A Generon rendszert a bevezetése óta már több mint száz otthonra és középületre telepítették, Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetőjének elmondása alapján 2021-ben további 250 épületre kerülhetnek fel a különleges cserepek.

Nem csak szép, hatékony is

Jankó Árpád szerint egy átlagos magyarországi háztartás havi áramfogyasztását egy 2,5 kWp teljesítményű, megfelelő tájolású Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani. Ennek ára inverterrel, illetve teljes körű szolár kivitelezéssel és ügyintézéssel megközelítőleg bruttó 1,97 millió forint – a vállalat természetesen minden esetben egyedi ajánlatot készít. A fejlesztést új tető építésével, vagy a meglévő korszerűsítésével érdemes megvalósítani.

A Generon jelenleg ugyan drágább, mint a szokásos napelemek, megjelenésével viszont nehéz versenyre kelni, miközben a hatékonyság és teljesítmény terén nem marad el a hagyományos panelektől. Jankó Árpád portálunknak azt nyilatkozta, a hamarosan elinduló saját gyártás tovább növeli majd a termék versenyképességét. A Generon mellett szól az is, hogy a hagyományos panelektől eltérően a telepítéskor nincs tetőáttörés, ami növeli a biztonságot. Mivel az elemek teljesen belesimulnak a cserepek síkjába, az évenként ajánlott tisztítás sem okoz problémát. További előny, hogy a gyártó magyar, így egyszerű és gyors az ügyintézés.

A Tesla már említett napelemes cserepei kapcsán gyakran merül fel a hosszú telepítési idő problémája. A Generonnak tetőépítés vagy felújítás esetén azonos felületű tetőcserép felrakásával szinte megegyező installációs időigénye van. „Minden más folyamat és az arra szükséges időigény megegyezik a nagytáblás rendszerek telepítésével” – mondta portálunknak a szakember, hozzátéve, hogy a helyszínen speciális képesítéssel rendelkező szakemberek szokták segíteni a kivitelezők munkáját.

A Generon egyébként már nem csupán Magyarországon érhető el, Csehországban és Szlovákiában is kapható, tavaly pedig Horvátországban és Szlovéniában is elkezdték bevezetni a terméket. Jankó Árpád szerint a Terrán további piacain, illetve Nyugat-Európában piackutatás és előkészítés zajlik, az érdeklődés világviszonylatban igen nagy. A magyar napelemes cserepek egyelőre csak Terrán Zenit és Terrán Rundo cserepes, illetve ilyen típusúvá átalakított tetőfedésbe építhetőek be. A Terrán mérnökei azonban folyamatosan dolgoznak azon, hogy fejlesszék a Generon technikai és a kompatibilitási tulajdonságait. Jankó Árpád úgy véli, az iparágban rengeteg a további lehetőség.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.