Megéri-e a kompakt napkollektor?

A háztartások energia-költségei egyre magasabbak, így sok tulajdonos dönt úgy, hogy alternatív energia-termelő eszközöket – például a melegvíz előállításához – napkollektort vesz igénybe.

A beruházás költségei azonban számos esetben közbeszólnak, így a tulajdonosok más megoldást keresnek. Számukra és a nem állandóan lakott épületek (pl. nyaralók) számára ideális lehet az úgynevezett kompakt, mobil napkollektorok használata, írja az epitinfo.hu. E berendezések viszonylag olcsón, rövid idő alatt, jelentős mennyiségű melegvizet képesek előállítani. Alábbi cikkünkben most e technológia legfontosabb jellemzőit tekintjük át. A kompakt napkollektor rendszerről feltétlenül tudni kell, hogy bár jóval olcsóbb, mint a nem mobil napkollektor típusok, de nem is alkalmas egy családi ház teljes melegvíz-ellátásának biztosítására. A kompakt napkollektort kifejezetten használati melegvíz előállítására fejlesztették ki, általában 100-140 literes mérettől egészen a 800-1000 literes tárolóig találhatók a piacon kompakt gyártmányok. E rendszerek tehát tipikusan a kisebb fogyasztók (2-4 fős családok, hétvégi házak, kisebb panziók, vállalkozások stb.) melegvíz-igényét szolgálják ki.

A kompakt napkollektorok igazi „szezonjukat” nyáron „élik”, ekkor történik a legtöbb vásárlás és telepítés. A teljes rendszer mindössze 50-70 kg tömegű, felszerelése rendkívül egyszerű. A kompakt napkollektorok kialakítása nem bonyolult, szerkezetük pedig lehetővé teszi, hogy felszerelhetők mind lapos, mind a ferde tetőkre, de a kertben, erkélyen, vagy teraszon is felállíthatók.  A mobil kollektorok nagy előnye továbbá, hogy szinte bármilyen, már meglévő melegvíz-előállító rendszerhez csatlakoztathatók. A kompakt rendszer tartalmazza a napkollektor(oka)t, hőcserélős tartály(oka)t, szolár szivattyús egységgel, hő- és áramlásmérővel, további biztonsági szerelvényekkel és szigeteléssel. A legtöbb gyártmányon elektronikus vezérlő és kijelző is van, melyen nyomon követhetők a rendszerben zajló folyamatok, illetve a melegvíz hőfokának állapota.

A legjobb minőségű, európai gyártású modellekben, a zárt körben, vákuumban a hőátadó folyadék ethanol. Ez az anyag pedig igen rövid idő alatt, 2-3 órás felfűtési időt követően elkészíti a használati melegvizet. A legolcsóbb, legkisebb kompakt napkollektor-rendszerek más kevéssel 100 ezer forint feletti áron beszerezhetők, a komolyabbak 200 ezer-550 ezer forint közötti árkategóriában vannak. A jó minőségű mobil kollektorok – hőszigetelésük révén –  télen-nyáron használhatók, és akár 15-20 évig is képesek zavartalanul működni, ellátni az épületet használati melegvízzel. A vákuumcsöves mobil napkollektorokkal tehát az a melegvíz mennyiség állítható elő a Nap hőenergiájának felhasználásával, amelyet fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz veszünk igénybe.  A földgáz vagy elektromos áram felszanálásával előállított használati melegvíz havi 5-15 ezer forint között mozog a magyar háztartásokban, egy 3-4 tagú család esetén. A kompakt napkollektor rendzsrekkel e havi költség minimálisra csökken, így szinte alig kell fizetni a melegvízért. A mobil napkollektorok megtérülési ideje tehát meglehetősen alacsony, átlagosan másfél-három év.

Ajánlott tartalom

Ki és mire igényelheti az otthonfelújítási támogatást az államtól?

Már több mint húszezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, amelyet több mint 10 500 család már meg is kapott, a folyósított támogatások összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.