Megéri-e a kompakt napkollektor?

A háztartások energia-költségei egyre magasabbak, így sok tulajdonos dönt úgy, hogy alternatív energia-termelő eszközöket – például a melegvíz előállításához – napkollektort vesz igénybe.

A beruházás költségei azonban számos esetben közbeszólnak, így a tulajdonosok más megoldást keresnek. Számukra és a nem állandóan lakott épületek (pl. nyaralók) számára ideális lehet az úgynevezett kompakt, mobil napkollektorok használata, írja az epitinfo.hu. E berendezések viszonylag olcsón, rövid idő alatt, jelentős mennyiségű melegvizet képesek előállítani. Alábbi cikkünkben most e technológia legfontosabb jellemzőit tekintjük át. A kompakt napkollektor rendszerről feltétlenül tudni kell, hogy bár jóval olcsóbb, mint a nem mobil napkollektor típusok, de nem is alkalmas egy családi ház teljes melegvíz-ellátásának biztosítására. A kompakt napkollektort kifejezetten használati melegvíz előállítására fejlesztették ki, általában 100-140 literes mérettől egészen a 800-1000 literes tárolóig találhatók a piacon kompakt gyártmányok. E rendszerek tehát tipikusan a kisebb fogyasztók (2-4 fős családok, hétvégi házak, kisebb panziók, vállalkozások stb.) melegvíz-igényét szolgálják ki.

A kompakt napkollektorok igazi „szezonjukat” nyáron „élik”, ekkor történik a legtöbb vásárlás és telepítés. A teljes rendszer mindössze 50-70 kg tömegű, felszerelése rendkívül egyszerű. A kompakt napkollektorok kialakítása nem bonyolult, szerkezetük pedig lehetővé teszi, hogy felszerelhetők mind lapos, mind a ferde tetőkre, de a kertben, erkélyen, vagy teraszon is felállíthatók.  A mobil kollektorok nagy előnye továbbá, hogy szinte bármilyen, már meglévő melegvíz-előállító rendszerhez csatlakoztathatók. A kompakt rendszer tartalmazza a napkollektor(oka)t, hőcserélős tartály(oka)t, szolár szivattyús egységgel, hő- és áramlásmérővel, további biztonsági szerelvényekkel és szigeteléssel. A legtöbb gyártmányon elektronikus vezérlő és kijelző is van, melyen nyomon követhetők a rendszerben zajló folyamatok, illetve a melegvíz hőfokának állapota.

A legjobb minőségű, európai gyártású modellekben, a zárt körben, vákuumban a hőátadó folyadék ethanol. Ez az anyag pedig igen rövid idő alatt, 2-3 órás felfűtési időt követően elkészíti a használati melegvizet. A legolcsóbb, legkisebb kompakt napkollektor-rendszerek más kevéssel 100 ezer forint feletti áron beszerezhetők, a komolyabbak 200 ezer-550 ezer forint közötti árkategóriában vannak. A jó minőségű mobil kollektorok – hőszigetelésük révén –  télen-nyáron használhatók, és akár 15-20 évig is képesek zavartalanul működni, ellátni az épületet használati melegvízzel. A vákuumcsöves mobil napkollektorokkal tehát az a melegvíz mennyiség állítható elő a Nap hőenergiájának felhasználásával, amelyet fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz veszünk igénybe.  A földgáz vagy elektromos áram felszanálásával előállított használati melegvíz havi 5-15 ezer forint között mozog a magyar háztartásokban, egy 3-4 tagú család esetén. A kompakt napkollektor rendzsrekkel e havi költség minimálisra csökken, így szinte alig kell fizetni a melegvízért. A mobil napkollektorok megtérülési ideje tehát meglehetősen alacsony, átlagosan másfél-három év.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.