Nagy a kereslet a zöld kötvények iránt

A január eleji, közel háromszoros kereslet mellett zajló dollárkötvény kibocsátás után zöld kötvényekkel lépett piacra Magyarország – jelentette be pénteki Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az 5 és fél éves futamidejű, 1,5 milliárd euró összegű kötvényekért közel négyszeres volt a túlkereslet. A miniszter hangsúlyozta: a jelentős érdeklődés azt mutatja, hogy továbbra is erős a bizalom a magyar gazdaság iránt, a befektetők a háborús és szankciós válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban. Ezt a bizalmat a hitelminősítők legutóbbi döntései is igazolták: Magyarország úgy kezdi az idei évet is, hogy mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlja – tette hozzá. A zöld kötvények lényege, hogy az ebből származó forrásokat klímavédelmi, fenntarthatósági célokra kell fordítani. A mostani sikeres kibocsátás tehát illeszkedik ahhoz a kormányzati törekvéshez, amellyel Magyarország a zöld gazdasági átállás egyik nyertese lehet – írta bejegyzésében Varga Mihály.

 Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján megjelent közlemény szerint az EUR kötvényt az eredeti árindikációnál 0,30 százalékponttal szűkebben sikerült árazni. A 2029. július 25-én lejáró 4,00 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama a 98,698 százalékos kibocsátási árat figyelembe véve 4,275 százalék. Ez 2,025 százalékos felárnak felel meg a referenciának számító 2029. április 12-én lejáró német államkötvény (OBL) felett. A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Credit Agricole, Goldman Sachs és ING Bank pénzintézetek voltak.

Ajánlott tartalom

A magyarok 83%-a támogatja, hogy az Európai Unió jogszabályt fogadjon el a természet helyreállításáról

Az európai polgárok döntő többsége támogatja a természet helyreállításáról szóló európai uniós javaslatot azokban a tagállamokban, amelyek kormányai nem álltak a rendelkezés elfogadása mögé – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet az európai környezetvédő szervezetek publikáltak.