Szélerőműparkot vesz az Alteo

Tizenhárom toronyból álló, 25 megawatt összteljesítményű szélerőmű parkot vásárol az Alteo csoport a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny térségében, a csoport villamosenergia-termelő kapacitása a tranzakcióval meg fogja haladni a 105 megawattot – tájékoztatta az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat az MTI-t.

Az Alteo az Euro Green Energy Fejlesztő és Szolgáltató Kft. száz százalékának megvásárlásáról írt alá adásvételi szerződést pénteken a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-vel. A szerződésben foglalt úgynevezett zárási feltételek teljesülésekor a vállalatcsoport tulajdonába kerül a szélerőműpark, ahol a megtermelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszerben értékesítik. A beruházást az Alteo részben a 2019. március 25-én lezárult 2 milliárd forintos zártkörű tőkeemelés során befolyt összegből tervezi finanszírozni, a vételár összegét azonban nem közölték. A közlemény szerint a tőkeemelésből elsősorban megújulóenergetikai befektetéseket, beruházásokat tervez finanszírozni a társaság, a befektetési fókuszában álló projektek teljes befektetési igénye 7 és 10 milliárd forint között mozog. A felvásárlással, a kivitelezés alatt álló naperőművi beruházások lezárásával, valamint a már az Alteo birtokában lévő egyéb, megújuló energiát hasznosító erőművek teljesítményével együtt a társaság megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi kapacitása meghaladja majd 55 megawattot, amelyhez mintegy ötben megawattos földgáz erőművi kapacitás társul. A közlemény idézi Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját, aki szerint a legutóbbi tőkeemelés azt tette lehetővé, hogy időben reagálhassanak olyan potenciális piaci lehetőségekre, mint a bőnyi szélerőműpark felvásárlása.

Az akvizíció eredményeként a csoport megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliója a duplájára nőne, meghaladva a gázerőműveik összteljesítményét. Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. A vállalat 2018-ban 18,9 milliárd forint árbevételt ért el, nettó eredménye 557 millió forint volt.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.