Tévedés, hogy a nagyobb napelemek jobban termelnek?

Gazdasági és praktikus okai is vannak, hogy miért nem fejlesztenek sokkal nagyobb méretű napelemeket a gyártók.

Tavaly novemberben két amerikai napenergia-ipari csoport közös konferenciát tartott, amelyen a panelek mérete is szóba került – írja a Clean Technica. Dennis She, a LONGi Solar alelnöke arra jutott, hogy a nagyobb méretnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a hatalmas napelemek azonban összességében nem minden esetben előnyösek. She szerint a nagy telepeken a felület növelésével a panelek teljesítménye is fokozható, ami bizonyos szintig a költségek csökkenéséhez vezethet. A fenntartónak ugyanakkor nagyon alaposan kell eljárnia, a telepítés lehetőségeit, a gyártási és szállítási költségeket, illetve a megbízhatóságot mind fel kell mérnie. Ez magyarán azt jelenti, hogy a nagyobb panelek gyártása elvileg olcsóbb lehet –az egy-egy napelem létrehozásához szükséges lépéseket például kevesebbszer kell végrehajtani, ha nagy paneleket gyártanak. Az ipar azonban nem csupán az ilyen óriási méretű telepekből él, a gyártás, a szállítás és a telepítés során így egyéb tényezőkkel is számolni kell.

A standard szállítókonténer mérete például gátat szab a napelemek méretének. A túl nagy panelek szállítása olyan pluszköltséggel járhat, amely adott esetben felülmúlhatja a spórolás összegét. További probléma, hogy a napelemekhez szükséges üveget sem könnyű nagy méretben beszerezni. A legtöbb gyárban egyszerűen nincsenek berendezkedve a hatalmas üveglapok létrehozására, az ilyen termékek rendelése ezért tovább növelheti az előállítás költségét. Az utolsó lépésnél, a telepítésnél az okozhat problémát, hogy a legtöbb beszereléssel foglalkozó cégnek nincs gyakorlata a gigantikus napelemek terén, teljesen újra kellene gondolniuk a munkafolyamatokat.

Elképzelhető, hogy az ipar idővel át fog alakulni, hogy életképessé válhassanak a kifejezetten nagy panelek is. Addig viszont az olyan cégek, mint a Tesla, jól ki tudják használni a kis napelemekben rejlő lehetőségeket. A Tesla napelemes cserepeit például viszonylag egyszerű előállítani, illetve szállítani, egy képzett csapat pedig igen gyorsan telepíteni tudja a rendszert.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.