Tovább olvadnak Új-Zéland gleccserei

Több jeget és havat veszítettek, mint amennyit elraktároztak a múlt télen Új-Zéland gleccserei, vagyis továbbra is olvadnak – közölte hétfőn a szigetország víz- és légkörkutató intézete (NIWA).

Jordy Hendrikx kutató szerint a gleccserek jég- és hótakarójuk felét vesztették el az utóbbi harminc évben. Az olvadás a télen mért magasabb hőmérséklet, a több napsütés és a kevesebb csapadék számlájára írható – magyarázta a szakember. Mint hozzáfűzte, a havazás képzeletbeli alsó határvonala 95 méterrel fekszik magasabban annál a szintnél, amelyen a hóesés még megőrizné a gleccserek jégtömegét.
A tudósok a Déli-sziget ötven gleccserét vizsgálták. A legutóbbi – 2008 áprilisa és 2009 márciusa közötti – mérésnél 2,2 milliárd tonnára becsülték a 12 hónap alatt bekövetkezett jégveszteséget. Ezek alapján a gleccserek kisebbek voltak, mint a mérések kezdete, 1997 óta bármikor. “Vitathatatlan, hogy megváltoztattuk a légkört” – mondta Hendrikx az egyik televíziós csatornán.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.