Tovább olvadnak Új-Zéland gleccserei

Több jeget és havat veszítettek, mint amennyit elraktároztak a múlt télen Új-Zéland gleccserei, vagyis továbbra is olvadnak – közölte hétfőn a szigetország víz- és légkörkutató intézete (NIWA).

Jordy Hendrikx kutató szerint a gleccserek jég- és hótakarójuk felét vesztették el az utóbbi harminc évben. Az olvadás a télen mért magasabb hőmérséklet, a több napsütés és a kevesebb csapadék számlájára írható – magyarázta a szakember. Mint hozzáfűzte, a havazás képzeletbeli alsó határvonala 95 méterrel fekszik magasabban annál a szintnél, amelyen a hóesés még megőrizné a gleccserek jégtömegét.
A tudósok a Déli-sziget ötven gleccserét vizsgálták. A legutóbbi – 2008 áprilisa és 2009 márciusa közötti – mérésnél 2,2 milliárd tonnára becsülték a 12 hónap alatt bekövetkezett jégveszteséget. Ezek alapján a gleccserek kisebbek voltak, mint a mérések kezdete, 1997 óta bármikor. “Vitathatatlan, hogy megváltoztattuk a légkört” – mondta Hendrikx az egyik televíziós csatornán.

Ajánlott tartalom

Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás - közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.