Új-zélandi földrengés – Nagy jéghegy szakadt le egy gleccserről

Legalább harmincmillió tonnás jégtömb szakadt le az Új-Zélandot sújtó nagy erejű földrengés miatt a szigetország egyik gleccseréből a hatóságok szerdai tájékoztatása szerint.

Az óriási jéghegy egy tó vízébe csúszott nem sokkal azután, hogy a Richter-skála szerinti 6,3 erősségű rengés érte a Déli-szigetet kedden. A földmozgás háromméteres hullámokat okozott a tó vízén, a jelenség fél órán át tartott.
A jégtömeg akár 40 tonnás is lehet, és az Aoraki Mount Cook nemzeti parkban, a Tasman-gleccserről szakadt le, óriási zajt keltve – írta le e történteket egy helyi turisztikai képviselő. “Semmi kétségem sincs afelől, hogy a földrengés volt a jéghegy leválásának indító oka” – tette hozzá. Szakemberek megerősítették a jégtömb leszakadását, de szerintük nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a rengés okozta a jelenséget, a jégtömb leválására már számítottak. A földmozgást a Cook-hegy környékén csak kevéssé lehetett érezni, az epicentrum 150 kilométerre volt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.